Coresi Business Park a obținut primul certificat de dezvoltare verde din Brașov

Coresi Business Park, proiectul de birouri de clasa A dezvoltat de Ascenta Management pe fosta platformă industrială Tractorul din Braşov, a obţinut certificatul de sustenabilitate BREEAM Very Good pentru primele sale două clădiri, devenind astfel prima dezvoltare verde din Braşov, scrie Bursa.ro.

Procesul de certificare a fost coordonat de BuildGreen, companie de consultanţă în domeniul design-ului, dezvoltării şi certificării clădirilor sustenabile din România.

Clădirile T39 şi T42, parte din prima fază de dezvoltare a proiectului Coresi Business Park, au obţinut nivelul Very Good de certificare conform normelor BREEAM 2013 pentru construcţii noi şi proiecte de renovare majoră. În perioada 2012-2016, clădirile au trecut printr-un amplu proces de renovare, completat de livrarea a 14.000 mp de spaţii de birouri care în prezent sunt închiriate în totalitate şi găzduiesc chiriaşi internaţionali precum IBM, Waters, Raiffeisen Bank, eValue, Siemens. Ascenta Management a oferit soluţii personalizate de amenajare care să asigure o partiţionare flexibilă şi practică în spaţii de birouri individuale, de grup sau deschise, obţinând o eficienţă medie netă de 85% în ocuparea spaţiului brut.

„Transformarea unei părţi din fosta platformă industrială Tractorul Braşov în spaţii moderne de birouri, de clasa A, ne-a permis să păstrăm emblematicul Turn de birouri, proiectat de Octav Doicescu în 1920, şi să livrăm birouri neconvenţionale, contemporane cu elemente arhitecturale industriale, cum ar fi tavane înalte şi ferestre de mansardă. În acelaşi timp, reconversia a generat economii semnificative: 10.000 de metri cubi de materiale de construcţii, inclusiv beton şi cărămidă, au fost economisite prin păstrarea structurilor industriale existente şi 50.000 de metri cubi de materiale reziduale, precum betonul concasat rezultat în urma demolării, au fost reutilizate. De asemenea, chiriaşii noştri se pot bucura de 20.000 mp de spaţii verzi amenajate”, a declarat Silviu Savin, Partener Ascenta Management .

Conform sursei citate, spaţiile transformate în birouri de clasa A au o arhitectură contemporană cu înălţime de la podea la tavan neobstrucţionată, variind de la 3 m până la 6 m în conversiile tip mansardă şi beneficiază de lumină naturală, podele supra-înalţate, soluţii complete de HVAC şi sisteme ventiloconvectoare cu patru ţevi, echipamente tehnice de top, alimentare cu energie electrică sigură şi nelimitată. Reducerea răcirii şi supraîncălzirii clădirilor, contribuind astfel la scăderea consumului de energie, a reprezentat o prioritate în timpul procesului de renovare şi s-a realizat prin optimizarea proporţiilor faţadei şi utilizarea unor materiale izolante moderne care asigură o performanţă termică ridicată pe tot parcursul anului.

BuildGreen şi Ascenta Management lucrează în prezent pentru certificarea BREEAM a celei de-a doua faze din Coresi Business Park, ce va cuprinde trei clădiri cu regim mic de înălţime. Prima clădire, denumită L1, este deja construită şi urmează să fie livrată în trimestrul al doilea 2016, în timp ce următoarele două sunt în curs de dezvoltare.