Un om de afaceri din București ridică 70 de case în Copou, Iași

Omul de afaceri Sever Alain Rocsin din București a solicitat autorităţilor locale din Iași eliberarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în vederea construirii unui ansamblu de locuinţe individuale şi dotări aferente funcţiunii de locuire în Copou, pe strada Viticultori. Iniţiatorul proiectului figurează ca asociat şi administrator la SC Wanda Alpac Grup SRL din Bucureşti, firmă cu afaceri de 111.900 lei în 2015 din activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică.

Suprafaţa de teren pe care urmează a fi construit ansamblul de imobile, studiat prin PUZ, este de aproximativ 4,9 hectare. Circa 97% este în prezent cultivat cu viţă-de-vie, iar restul de 1.300 de metri pătraţi sunt drumuri proprietate privată. Rocsin a intrat în posesia acestui teren în luna decembrie a anului 2013 prin intermediul unui contract de donaţie, fiindu-i cedat de Maria-Agatha-Claudia Bart, bunica acestuia, domiciliată în Bucureşti, în vârstă de 93 de ani la data întocmirii respectivului act. În decembrie 2013, terenul de 4,9 hectare era evaluat la suma de 1,3 milioane de euro. Cu zece ani mai devreme, în 2003, Comisia de Fond Funciar i-a retrocedat Mariei-Agatha-Claudia-Bart 4,5 hectare in Copou, pe terenul staţiunii Vinifruct, potrivit informaţiilor publicate anterior de presa locală, scrie ziaruldeiasi.ro.

Laura Elena Tucan, reprezentanta lui Sever Alain Rocsin în acest proiect,susține că ansamblul rezidenţial va fi compus din aproximativ 70 de case. „Domnul Rocsin a derulat mai multe proiecte imobiliare în Bucureşti. În prezent suntem în faza obţinerii autorizaţiilor. Cel mai probabil, ansamblul va avea 70 de case, variate ca suprafaţă. Spre exemplu, o casă de 100 de metri pătraţi va avea un teren adiacent de 250 de metri pătraţi”, a spus Tucan.

Imobilele vor avea structuri de tip S/D^P^2E şi S/D^P^1E^M. Dezvoltatorul a mai propus în proiect ca 3.700 de metri pătraţi să fie alocaţi unei zone de servicii şi comerţ pentru locuitorii ansamblului. „Pe locul care a generat documentaţa PUZ se propune dezvoltarea unui ansamblu de locuinţe individuale şi dotări aferente locuirii. Construcţiile cu funcţiune rezidenţială vor fi două tipuri, în regim cuplat şi în regim izolat şi vor avea o conformare arhitecturală care să nu contravină specificiului zonei, ci din contră, să fie în relaţie de complementaritate cu construcţiile existente din vecinătate. Dotările aferente locuirii au fost propuse în urma unei analize detaliate a necesităţilor zonei şi a gradului de deservire atât a unităţilor de învăţământ, cât şi a unităţilor de comerţ de proximitate”, se arată în documentaţia acestui proiect, depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului.