O nouă tranzacţie cu terenul fostei fabrici Bere Grivița. Pentru clădiri de birouri şi apartamente

După ce Heineken a vândut la sfârşitul anului 2013 terenul de 2,7 hectare al fostei fabrici de bere Griviţa de lângă pasajul Basarab către firma Kiseleff Development (pe o parte din teren fiind acum Kaufland), astăzi, lituanienii de la Hanner au anunţat că au cumpărat terenul de 11.000 mp rămas cu 5 milioane de euro. Pe acest teren vor să dezvolte un proiect mixt care să includă, printre altele, clădiri noi de birouri și rezidențial.

Cu această nouă tranzacţie, Hanner Holding, dezvoltatorul cunoscut la noi mai ales pentru proiectul rezidențial The Park din zona Tineretului din Bucureşti, intră şi pe piața de birouri din România. Asta după ce în portofoliul local al dezvoltatorului s-au adunat proiecte precum The Park, Carol Park Residence și City Center.

Terenul cumpărat recent are trei clădiri monument – dependințele Mălțărie, Orzărie și Corp Administrativ ale fostei Fabrici de Bere Grivița. Lituanienii promit să realizeze acolo un proiect mixt care să includă conversii, restaurări dar și clădiri noi de birouri și rezidențial.

„După aproape 10 ani de prezență în România, în care am dezvoltat mai multe proiecte rezidențiale, considerăm că este momentul unei investiții de amploare, prin care să demonstrăm expertiza Hanner și pe alte sectoare ale pieței imobiliare. Zona Grozăvești este într-o continuă dezvoltare și se conturează deja ca un nou pol de birouri, așa încât a fost o alegere firească pentru prima dezvoltare mixtă a Hanner în România, care va include o suprafață generoasă de spații de birouri moderne, dezvoltate conform celor mai înalte standarde în materie de design și tehnologie”, a declarat Mindaugas Valuckas, CEO Hanner Holding.

În afara României, pe segmentul de birouri, Hanner a dezvoltat până în prezent șapte proiecte, care totalizează peste 150.000 mp, din care 50.000 mp vor fi livrați în perioada imediat următoare. Printre chiriașii Hanner se numără companii multinaționale precum Henkel, Johnson & Johnson, Nokia, Novartis, Rockwool, MSC, Servier sau Ambasada Israelului. Hanner a fost desemnată în Lituania ani la rând cel mai important dezvoltator, cel mai premiat proiect fiind clădirea Europa Business Center (foto jos), cea mai înaltă din țările baltice, cu peste 148 de metri înălțime.

Europa Business Center

La nivel global, Hanner are expertiză în dezvoltarea de proiecte imobiliare pe piețele din Lituania, Letonia, Rusia, Ucraina, Belarus și România și are în plan extinderea în Germania și Marea Britanie. Compania deține active în valoare de peste un miliard de euro și realizează investiții folosind resursele proprii.

Pe segmentul rezidențial, la nivel global, compania a dezvoltat peste 4.000 de apartamente, cu o suprafață construită de 400.000 de mp, fiind implicată și în construcția de spații logistice, clădiri de birouri, spații comerciale și parcări subterane sau supraetajate, care totalizează peste 250.000 mp.
În România, Hanner a investit până în prezent peste 60 de milioane euro în trei proiecte rezidențiale, respectiv The Park, Carol Park Residence și City Residence.

Merită amintit aici că şi omul de afaceri Ionuţ Dumitrescu (care a format Kiseleff Development), care cumpărase înainte terenul de la Heineken, tot un proiect mixt promitea să ridice în acest loc. Între timp, Dumitrescu, ca parte a Forte Partners, dezvoltă tot în apropiere proiectul office The Bridge (între căminele de la Medicină din Regie şi pasajul Basarab).