BAT va extinde fabrica din Ploiești printr-o investiție uriașă

Liderul pieței de țigarete din România, British American Tobacco Romania (BAT), a anunțat că va investi un miliard de euro în următorii cinci ani ani pentru a extinde fabrica din Ploieşti. Astfel, această unitate va deveni a doua ca mărime din Europa.

Ultima investiţie importantă făcută de britanici la Ploieşti, de aproximativ 40 de milioane de euro, a demarat în 2012 când producătorul a extins hala de producţie cu 20%.

BAT este liderul detaşat pe piaţa produselor din tutun din România, produce şi comercializează mărci de renume internaţional, precum Kent, Dunhill, Vogue, Pall Mall şi Lucky Strike. În România, BAT este prezentă încă din 1996 şi este reprezentată de trei divizii: Trading, Operational şi Shared Services. Cele 3 entităţi comerciale din România au aproximativ 1.700 de angajaţi şi au creat câteva mii de locuri de muncă indirecte. Cota de piaţă a companiei este de 54%, iar Kent – cel mai important brand din portofoliu – deţine o cotă de 26,5% din piaţa produselor din tutun din România.

La nivel internaţional, BAT şi-a redus la finele lui 2015 numărul total de angajaţi la aproximativ 87.000 de la circa 140.000 în 2001 după ce creşterea taxelor şi interdicţia fumatului în public a dus la scăderea consumului de ţigarete. În ultimii 10 ani numărul fumătorilor în Europa a scăzut cu 3,6 puncte procentuale, până la 23%, potrivit Euromonitor.

BAT este listată pe bursa de la Londra şi are o capitalizare bursieră de 83,58 mld.lire sterline.