JLL: În 2017 vor fi inaugurat până la 180.000 de metri pătrați de spații comerciale

Suprafața nouă finalizată de spații comerciale ce va fi inaugurată în 2017 este estimată între 110.000 și 180.000 de metri pătrați, conform companiei de consultanță imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL). “Proiectele de retail anunţate pentru 2017 totalizează aproximativ 110.000 metri pătraţi. Cu excepţia unei extinderi, respectiv AFI Cotroceni, toate proiectele vor fi construite în afara Capitalei”, a declarat pentru News.ro, consultantul JLL, Andrei Drosu.

Conform JLL, anul viitor fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) va livra cel mai mare volum de spaţii comerciale prin extinderea a două centre comerciale: Shopping Center Sibiu(circa 11.000 mp), şi Shopping City Galaţi(21.000 mp), dar şi prin inaugurarea Râmnicu Vâlcea Mall (27.900 mp). Anul viitor mai este aşteptat a fi livrat Bistrita Retail Park, un proiect ce are o suprafaţă de 15.000 mp şi este deţinut de Ionuţ Dumitrescu, fondatorul companiei de consultanţă imobiliară Eurisko(care a fost cumpărată de agenţia imobiliară CB Richard Ellis – CBRE).

Un alt parc de retail care va fi inaugurat în 2017 va fi Prima Shops din Oradea şi va avea o suprafaţă de circa 10.000 mp. Proiectul este dezvoltat şi deţinut de Oasis Retail & Development Consulting, un dezvoltator din Sibiu cu o experienţă de 14 ani pe piaţa centrelor comerciale din România. Lucrările de construcţie ale parcului de retail din Oradea au fost demarate în luna octombrie, iar investiţiile în proiect se vor ridica la aproximativ 12 milioane de euro. Anul viitor, grupul cu capital israelian AFI Europe România va extinde Afi Palace Cotroceni din Bucureşti cu o suprafaţă de 6.500 mp. Potrivit datelor JLL, companiile Florisal şi Drusal vor inaugura anul viitor o galerie comercială cu o suprafaţă de 13.000 mp în cadrul ansamblului rezidenţial denumit Platinia din Cluj-Napoca. În schimb, compania de consultanţă Colliers susţine că suprafaţa de spaţii comerciale care va fi livrată anul viitor ar putea ajunge la 180.000 mp, mai mare faţă de cea calculată de JLL, deoarece estimările pentru anumite proiecte diferă.