La Brașov se va construi un planetariu de 1,47 milioane de euro

În grădina zoologică din Brașov va fi construit un planetariu, cel mai mare din țară, iar investiția totală se ridică la 1,47 milioane de euro. Planetariul va fi amenajat în clădirea construită în acest scop în momentul în care s-au derulat lucrările de modernizare a Grădinii Zoologice Braşov şi va avea o capacitate de 90 de locuri. Scaunele vor avea caracteristici speciale pentru acest tip de vizionare, spătarul putând fi înclinat la un unghi ce permite cu uşurinţă vizionarea proiecţiei de pe cupolă dintr-o poziţie confortabilă. Pentru proiecţii se va folosi cupolă existentă, având diametrul de 15 m, după ce aceasta va fi tratată cu o vopsea specială.

Proiectanţii au propus mai multe soluţii tehnice. Prima variantă dintre ele presupune construirea unei scări metalice într-o rampă alipită peretelui exterior al planetariului. Pentru persoanele cu dizabilităţi este prevăzută instalarea unui  lift, în zona holului de la parter cu accesul din foaier. În ceea ce priveşte proiecţia semnalului video pe suprafaţa semisferică, propunerea este ca aceasta să se realizeze un sistem de proiectare digitală 2K  prin intermediul a minimum două video-proiectoare echipate cu lentile de proiecţie dimensionate corespunzător şi accesorii optice de conversie şi mişcare, amplasate diametral opus, astfel încât să rezulte o acoperire completă a suprafeţei de proiectat.
Cea de-a doua variantă propune ca intrarea spectatorilor în planetariu să se facă pe scara existentă în clădire, ce leagă parterul de etajul I al spitalului. Accesul în planetariu se va face prin holul etajului I. Totodată este prevăzut un lift, însă nu mai este propusă construirea unei noi scări, proiectanţii apreciind că cea existentă poate face faţă fluxului de persoane adăugat, susţin cei care au conturat studiul de fezabilitate. Proiecţia semnalului video pe suprafaţa semisferică se va realiza printr-un sistem de proiectare digitală 4K, tot prin intermediul a minimum două video-proiectoare, având că sursă de lumină diode laser şi accesorii optice de conversie şi mascare, amplasate diametral opus, astfel încât să rezulte o acoperire completă a suprafeţei de proiectat.