Unde putem folosi piesele speciale din piatră naturală

Piesele speciale sunt acele bucăți, de dimensiuni și forme nestandardizate, tăiate (debitate) din lastre mari de piatră. Tăierea se realizează cu ajutorul unor utilaje speciale asistate de computer, generic numite “CNC” (Computer Numerical Control – engl.) sau utilaje semiautomate de debitare precum cele de debitare pal. Lastrele au lungimi de 200 – 290 cm și lățimi de 60-220 cm. Aceste utilaje de debitare pot realiza aproape orice design în placă de piatră naturală. Pentru a obține un rezultat conform planului, în cazul acestor piese speciale se folosesc șabloane care să copieze cu exactitate forma spațiului unde urmează a fi montate. De aceea este indicat ca măsuratorile și executarea șablonului să fie făcute cu atenție sau, cel mai bine, să fie realizate de către personal calificat. Recomandăm ca persoana care ia măsuratorile să și monteze piatră, știind exact ce presupune fixarea acestor piese speciale.
granit1
Tipuri de piese speciale. Ce fel de pietre naturale. Tipuri de finisaje.
Din aceste piese speciale se pot face trepte, podestre, contratrepte, glafuri de interior pentru ferestre, dar și pentru exterior, blaturi de bucătărie și de baie. Există o gamă foarte variată de pietre naturale din care se pot realiza aceste tipuri de piese speciale: marmură, granit, travertin, onix, limestone. Fiecare dintre pietre prezintă variațiuni mai mari sau mai mici de textură, culoare și finisaj. Există patru tipuri de finisaje: polisat, periat, mat și fiamat. Fiamarea este folosită numai în cazul treptelor exterioare, prin care acestea dobândesc o aderență foarte mare.Piese_Speciale_Granit_Peach_Red_Polisat_2cm__11_

Piesele speciale au nelimitate posibilități de asortare cu alte pietre naturale în amenajarea unui spațiu. De exemplu, dacă avem un blat de baie din travertin Classic polisat, îl putem asorta cu un contrablat din mozaic realizat din travertin Classic polisat. Se întâlnesc frecvent aceste combinații de blat polisat sau mat cu mozaicuri sau placaje realizate din piatră decorativă.

Piese Speciale Limestone Vratza Polisat 2cm (7)

Contrastul dintre finisaje este cel ce conferă o estetică aparte fiecărui spațiu. Blatul poate fi suport pentru o chiuvetă din piatră naturală care să aibă aceeași culoare cu blatul sau culoare diferită. Piesele speciale au marele avantaj că se pot debita aproape în orice formă, de aici rezultând o mare disponibilitate de aranjare coloristica și structurală. De exemplu putem face trepte și contratrepte în culori diferite, glafuri de exterior în contrast cu structură de piatră a soclurilor, placări de șemineuri în variate structuri și cromatici etc. Un caz special, prea puțin cunoscut, dar foarte spectaculos, este al măștilor de calorifer. Acestea se pot face dintr-o lastră frumos ornată, cu rezultate uluitoare. Nu uitați: tăietură în piatră este realizată cu ajutorul unui computer în acest caz!
Impermeabilizarea și întreținerea pieselor speciale

_Z0A8283_v3
Orice piatră naturală are nevoie de impermeabilizare. Sigiliarea (impermeabilizarea rocii) este un procedeu firesc și necesar, în urmă căruia piatra își păstrează mai mult timp aspectul aparte, relaxant și natural. Impermebilizarea, ca și întreținerea periodică a pieselor speciale din piatră naturală, se realizează cu ajutorul unor soluții profesionale care se găsesc în aproape toate magazinele de profil din țara și nu au prețuri mai mari decât al altor produse normale de curățat.

p