Pasajul de la Piața Sudului va fi dat în folosință după Paști

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că pasajul de la Piaţa Sudului urmează să fie inaugurat imediat după sărbătorile pascale.

„Îmi doresc ca imediat după sărbătorile pascale să vă invit la inaugurare. Recunosc, am o dezamăgire pentru faptul că reprezentanţii constructorului, care este o asociere de firme, mi-au garantat că în săptămâna de mărţişor şi de 8 martie mergem împreună să inaugurăm. Este o întârziere, dar care nu ni se poate imputa. Haideţi să le mai dăm o şansă şi imediat după sărbătorile pascale să vă invităm la inaugurare. Nu mai vreau să vă spun (…) în ce situaţie am găsit Pasajul Piaţa Sudului: nu se mai lucra, acel ‘Dorel’ pe care îl ştim noi era la tot pasul. Plăţile nu mai erau făcute din luna octombrie şi, practic, am repornit motoarele şi pe acest şantier”, a declarat edilul general.

În octombrie 2016, Gabriela Firea declara că pasajul subteran Piaţa Sudului ar urma să fie finalizat în primăvara acestui an.

„Dacă toate lucrurile se vor desfăşura conform celor discutate până acum, în primăvara anului viitor lucrarea va fi finalizată, deci nu mai mult de cinci-şase luni. Într-adevăr, eu am preluat acest obiectiv cu anumite întârzieri. Sunt primar general de doar patru luni şi am încercat să recuperăm cât mai mult posibil din aceste pierderi. Ne-am întâlnit de mai multe ori atât cu consultanţi, cât şi cu constructorii, Astaldi şi Euroconstruct. Avem în acest moment câteva întârzieri legate de faptul că lucrările de deviere a utilităţilor nu au fost prevăzute în contractul iniţial, ceea ce a fost din punctul meu de vedere un mare minus şi care nu se va mai repeta, cel puţin în această administraţie”, spunea atunci primarul general.

Construcţia Pasajului Piaţa Sudului a început în primăvara anului 2014 şi trebuia terminată la sfârşitul anului 2015, dar, pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, termenul a fost prelungit până la 30 iunie 2016. Din cauză că nici acest termen nu a fost respectat, reprezentanţii municipalităţii au semnat Actul Adiţional la Contractul de finanţare, prin care administraţia este obligată să încheie lucrările până în decembrie 2018.

Pasajul subteran de la Piaţa Sudului se realizează pe direcţia Calea Văcăreşti – Str. Niţu Vasile şi va avea o lungime de 356 de metri, din care rampa spre Văcăreşti, 111 metri, iar rampa spre Niţu Vasile 85 de metri. Lungimea în subteran va fi de 85 de metri, iar înălţimea de 5 metri.

Pe direcţia strada Niţu Vasile – Calea Văcăreşti, de o parte şi de alta a pasajului rutier, vor fi realizate şi pasaje pietonale. În plus, va fi construit şi un pasaj subteran pietonal care va face legătura între staţia de metrou Piaţa Sudului şi peroanele staţiei de tramvai de pe Şos. Olteniţei. Un alt pasaj pietonal subteran va fi construit la capătul dinspre str. Niţu Vasile a pasajului rutier (intersecţie str. Niţu Vasile cu str. Secuilor).

Lucrările de construcţie sunt executate de firma Euro Construct Trading 98 SRL. Contractul a fost atribuit pe 8 mai 2014 şi are o valoare de 109 milioane lei (aprox. 24 milioane euro).