Macon a anunțat că a încheiat o nouă serie de teste privind performanțele produselor sale

Macon SRL, unul dintre cei mai importanţi producători autohtoni de BCA, de prefabricate din beton, var sau teracotă, a anunțat încheierea unei noi serii de teste privind performanţele blocurilor de zidărie din portofoliu.

La câteva luni după ce compania a realizat în premieră pentru o societate românească încercările de rezistenţă la foc a produselor din BCA, obţinând valori excelente cuprinse între EI 120 pentru cea mai mică grosime de zid (10 cm) şi EI 240 în cazul grosimilor de zid uzuale (de la 20 cm în sus), producătorul de sisteme de zidărie continuă seria testelor privind performanţele produselor sale, abordând un nou domeniu, cel al izolării acustice a spaţiilor.

Testele au constat în încercări efective asupra zidurilor de BCA cu rezistente de 2,5 şi 3,5 N/mm2. Valorile obţinute în urma testelor sunt situate între 37-38 dB (pentru grosimi ale zidurilor de 10 cm) şi 51 dB (pentru grosimi ale zidurilor de 40 cm), blocurile de BCA din portofoliul Macon înscriindu-se astfel în rândul materialelor de zidărie cu cele mai bune performanţe şi din punct de vedere al protecţiei împotriva zgomotelor nedorite. În aceste condiţii, Macon este singurul producător de BCA care a supus unor teste efective produsele fabricate în România, încercările acoperind toată gama de produse, atât pentru rezistenţă la foc, cât şi pentru izolarea acustică la zgomotul aerian.

„Controlul zgomotului în clădiri are o importantă deosebită pentru sănătatea şi confortul ocupanţilor. Anvelopa unei clădiri trebuie să ofere garanţia unor spaţii interioare confortabile, sănătoase şi sigure, dar şi să păstreze intimitatea ocupanţilor. Fie că vorbim de izolarea termică, fonică sau de siguranţă la incendii sau cutremure, pentru a fi sănătoase, spaţiile construite trebuie să asigure un mediu odihnitor şi relaxant şi să ofere protecţie împotriva tuturor factorilor care ar putea afecta bunăstarea ocupanţilor. Astăzi, o locuinţă este de cele mai multe ori zgomotoasă. Şi acest lucru are o influenţă negativă asupra gradului de confort interior. De ce se întâmplă acest lucru? De la materiale cu performanţe slabe, grosimi inadecvate ale pereţilor, arhitecturi cu planuri deschise, o multitudine de echipamente audio şi video aflate în interioarele proprii sau cele vecine unei locuinţe şi până la obişnuita agitaţie de afară, totul face că printre criteriile de selecţie a unei locuinţe, atât în procesul de cumpărare cât şi în cel de închiriere, o poziţie de top să fie ocupată de dorinţa oamenilor de a beneficia de spaţii în care să se poată bucură de linişte. Dacă abordăm zgomotul din perspectiva poluării, pentru că în fapt acesta este o sursă de poluare rezultată din tot ceea ce astăzi înseamnă o viaţă modernă şi activă, este evident că putem vorbi de o calitate bună a vieţii doar în acele spaţii în care controlul zgomotului şi asigurarea unui confort interior din punct de vedere acustic reprezintă un obiectiv urmărit încă din faza de proiectare şi selecţie a materialelor, care mai departe este transpus în execuţii adaptate specificului clădirii respective. Cu o structura celulară proiectată să absoarbă sunetele şi susţinut de o bună proiectare şi execuţie , sistemul de zidărie Macon este soluţia optimă pentru case liniştite şi sănătoase. Miile de bule de aer înglobate de fiecare bloc de zidărie conferă materialului nu doar excelente proprietăţi de izolare termică, ci şi performanţe de izolare acustică remarcabile. Astfel, sistemul de zidărie Macon este soluţia eficientă de zidărie şi pentru spaţii care necesită un grad înalt de izolare acustică, fie că este vorba de şcoli, locuinţe, spitale, hoteluri, centre de relaxare sau spaţii industriale. Nivelul de zgomot reglementat pentru un dormitor, spre exemplu dormitorul copiilor, este de 35 dB, în timp ce nivelul de zgomot reglementat pentru un spaţiu funcţional este de 50 dB. În acest caz, protecţia acustică necesară se poate realiza foarte uşor cu un perete din blocuri de zidărie Macon, începând cu grosimi de doar 10 cm. Gradul de izolare fonică este mai mare pe măsură ce grosimea zidului creşte, performanţele BCA Macon atingând valori excelente de până la 51 dB”,a declarat Marius Marin, Chief Executive Officer Macon Group.

Rezultatele încercărilor privind indicii de izolare acustică obţinuţi în cazul zidurilor realizate cu blocuri de zidărie Macon sunt cuprinse în raportul întocmit de către ICECON SA Bucureşti. Testarea a cuprins toate cele 3 branduri de produse de zidărie din portofoliul Macon, BCA Macon, BCA Simcor şi Confort Plus şi acoperă ambele clase de rezistenţă la compresiune ale produselor, performanţele obţinute fiind diferite în raport cu grosimea blocurilor de zidărie şi rezistenţă acestora.

„Angajamentul nostru este de a asigura beneficiarilor construcţiilor realizate cu sistemul de zidărie Macon un mediu de viaţă sănătos şi sigur. Pentru aceasta am creat materiale cu proprietăţi de excepţie, capabile să asigure cel mai complex nivel de protecţie. Avem 7 direcţii pentru care sistemul nostru răspunde perfect nevoilor de protecţie şi siguranţă, fie că vorbim de temperaturi exterioare, de zgomot, de mediu sau de capacitatea de a face faţă unor fenomene mai puţin dorite, însă prezente în viaţa de zi cu zi, cum ar fi incendiile sau cutremurele.”, a completat Marius Marin.