O familie de chinezi și mai mulți români ridică 14 blocuri în zona Bucium, Iași

În zona Bucium din Iași vor fi derulate două proiecte rezidențiale care presupune construcția în total a 14 de blocuri, scrie www.ziaruldeiasi.ro. Cel mai mare dintre acestea va fi derulat pe o suprafaţă de 10.000 mp. Aceasta se află lângă Plopii fără Soţ, fiind vorba de terenul unde se află vila lui Nicolae Ceauşescu.

Proprietatea aparţine societăţii Zhouning Shengde Stone SRL, la care sunt asociaţi cetăţenii chinezi Li Licai (patronul restaurantului chinezesc din Palas) şi Li Lifa, precum şi ieşeanul Cătălin Croito­ru. Acesta din urmă este implicat în mai multe afaceri cunoscute în oraş, precum Kids Land sau Build Corp Development.

Planul urbanistic pro­pus de aceştia în Bucium pre­ve­de construirea a opt blocuri, fiecare cu câte trei etaje. Potrivit proiectului de PUZ, vor fi amenajate 267 de locuri de parcare, atât în subteran, cât şi suprateran. Suprafaţa construită va fi de 4.000 mp, cea a circulaţiilor, aleilor şi a parcărilor de 4.500 mp, în timp ce spaţiile verzi şi libere vor ocupa 1.500 mp.
„Car­tierul va fi inspirat din model german, cu locuinţe înşiruite“, a de­clarat arhitectul Marian Jan Chiri­ţa, elaboratorul proiectului, citat de publicația amintită.

Celălalt proiect din Bucium va fi ridicat la aproape 1 km de Plopii fără Soţ, în zona străzii Nar­ciselor. Dezvoltatorul este Ştefan Silviu Luca, al cărui nume nu a mai fost asociat cu vreun alt proiect imobiliar care să fi fost aprobat în ultimii ani de Primărie. Acesta va construi şase blocuri, fiecare cu câte două etaje. Conform proiectului de PUZ, vor fi amenajate 48 de locuri de parcare. Investitorul are la dispoziţie o suprafaţă totală de 3.643 mp, construcţiile fiind propuse pentru circa 860 mp, parcajele pentru 1.257 mp, circulaţiile pietonale la 320 mp, iar spaţiile verzi pentru 1.200 mp. Dezvoltatorul a achiziţionat terenul în septembrie 2016, moment în care a şi început procedurile de avizare a proiectului urbanistic, primul act de autorizare fiind dat în luna noiembrie (un certificat de urbanism care a stabilit necesitatea întocmirii unui PUZ).