Elis Agregate aniversează cu succes 15 ani de activitate

Brandul Elis, construit cu răbdare, pasiune și onoare de familia Goța, din Petresti, jud. Alba, a fost sinonim în primii ani cu numele capului familiei, cel care a pus bazele afacerii: Elisiu Goța. După mai bine de zece ani încununați de succes cu pavelele Elis Pavaje fabricate în inima Ardealului, întreprinzătorul a simțit că e momentul să își diversifice activitatea. Astfel, a luat naștere Elis Agregate, ce activează de aproape 15 ani în domeniul producției de agregate de balastieră. 

Domnul Elisiu Goța, directorul general al companiei, ne-a acordat, cu amabilitate, un interviu în care punctează, pe scurt, reperele activității Elis Agregate.

Reporter: Domnule Goța, în primul rând felicitări: aniversați în curând 15 ani în fruntea companiei Elis Agregate!

Elisiu Goța: Vă mulțumesc pentru urare, 15 ani au trecut atât de repede! Am început în 2003, cu o mână de angajați dornici să exploreze, împreună cu mine, un nou domeniu de activitate, complementar activității de bază de la Elis Pavaje. Mi-am zis atunci că dacă am reușit să familiarizez românii cu “pietrele” noastre, cunoscute de zeci de ani în occident, o să reușesc să pun pe picioare o companie nouă, specializată, care se adresează unui public diferit, dar cu nevoi în creștere.

Reporter: Vă rog să ne spuneți mai multe despre începuturile noii afaceri. Cum ați luat decizia să înființați Elis Agregate?

Elisiu Goța: Sorturile pe care noi le producem la Elis Agregate se numără printre materiile prime folosite în businessul principal, producția de prefabricate din beton. Decizia de a ne extinde activitatea pentru a ne asigura o parte din materiile prime necesare am luat-o după o perioadă scurtă de analiză. Am considerat atunci că aceasta ar fi o dezvoltare firească a afacerilor noastre, mai ales luând în calcul resursele logistice pe care le aveam la momentul respectiv, proximitatea geografică a balastierei și know-how-ul echipei de specialiști Elis Pavaje.

Reporter: V-ați început activitatea doar cu balastieră, în 2003.

Elisiu Goța: Da, așa este. Ne-am început activitatea prin înființarea balastierei, în 2003, care are stația de sortare situată pe malul stâng al râului Mureș, în dreptul localității Balomiru de Câmp, com. Sibot, pe drumul european E68 între Orăștie și Sebeș sau Alba Iulia. Balastiera are ca activitate principală exploatarea și sortarea pietrișului și nisipului din albia râului Mureș și terasele acestuia. Agregatele produse în balastieră sunt folosite ca materiale de construcție pentru terasamente drumuri, străzi, autostrăzi, căi ferate sau ca materiale ce intră în componența betoanelor și mixturilor asfaltice.

Reporter: Ați continuat, apoi, cu înființarea carierei, tot în județul Alba, aproape de casă.

Elisiu Goța:  Cariera am înființat-o 5 ani mai târziu, în 2008, după ce am reușit să punem afacerea pe picioare, iar lucrurile au început să funcționeze și clienții s-au transformat în parteneri care au încredere în noi. Cariera este situată în localitatea Pătrînjeni , lângă orașul Zlatna, în locul numit Jidovu. Din cariera Elis Agregate obținem și comercializăm diverse tipuri de cribluri pentru producerea asfaltului, piatră pentru gabioane, piatră brută pentru apărări de maluri, piatră CFR. Nu ne limităm însă la oferta standard: la cerere, producem orice dimensiune de piatră spartă, pentru orice tip de proiect de infrastructură.

Reporter: Cât de mult a contat în succesul înregistrat de Elis Agregate faptul că oamenii vă cunoșteau, deja, ca antreprenorul care a clădit, pas cu pas, afacerea Elis Pavaje?

Elisiu Goța: Trebuie să fiu onest și să recunosc: foarte mult. Aveam deja peste 10 ani de când conduceam Elis Pavaje, devenisem cunoscuți nu doar în zonă, ci în aproape toată țara, dezvoltasem zeci de parteneriate de încredere. Mă mândresc cu faptul că numele Elis a fost, încă de la început, sinonim cu treaba bine făcută, cu cinstea și calitatea. Așadar, la începuturile Elis Agregate, eu și echipa mea eram garantul calității serviciilor și produselor obținute în balastieră. Mă bucur că, în continuare, datorită muncii fiilor mei, care au preluat afacerea Elis Pavaje, renumele Elis se bucură de aceeași apreciere și recunoaștere.

Reporter: Ați menționat că înființarea Elis Agregate a însemnat o dezvoltare firească a afacerii de bază. Livrați produsele obținute în balastieră și carieră doar către Elis Pavaje sau și  extern, în afara grupului Elis?

Elisiu Goța: Aceasta este o întrebare foarte bună! A fost o perioadă, la începuturi, până ne-am rodat, în care principalul beneficiar a fost, într-adevăr, Elis Pavaje. În timp, am mărit capacitatea de producție, ne-am dezvoltat și astăzi reușim să livrăm atât către Elis Pavaje, care rămâne principalul client, cât și către partenerii de lungă durată, producători de mixturi asfaltice și constructori de drumuri, căi ferate și autostrăzi.

Și să vă spun un argument cu care mi-am convins, de-a lungul timpului, clienții: ținând cont că toate produsele le folosim și pentru propria producție Elis Pavaje, este de la sine înțeles că produsele noastre certificate sunt de o calitate superioară față de majoritatea produselor existențe pe piață!

Reporter: Să vorbim puțin și despre viitor. Ce planuri aveți pentru dezvoltarea companiei Elis Agregate?

Elisiu Goța: În ultimii ani, am investit consecvent în liniile tehnologice, din dorința de a putea produce o gamă largă de produse și mixuri de agregate, adaptate în funcție de cerințele specifice ale clienților și de a ne crește volumul total. De exemplu, în ultimii 5 ani am făcut investiții de 7 milioane de Euro, din fonduri proprii și fonduri europene, astfel încât astăzi asigurăm o capacitate de producție de 180 tonă/oră la balastieră și 220 tonă/ oră la carieră. Suntem optimiști că anul acesta vom depăși cifra de afaceri din 2017 și vom trece de pragul a 23 milioane lei.

Reporter:  Acum, la început de 2018, cum arată obiectivele Elis Agregate pentru acest an?

Elisiu Goța: Ne-am propus să menținem nivelul vânzărilor din anul precedent, ceea ce este o provocare, având în vedere derularea cu greutate a proiectelor mari din infrastructură.

Reporter: În încheiere, vă rog să împărtășiți cu noi secretele energiei de care dați dovadă în conducerea business-ului dvs.

Elisiu Goța: Nu le-aș spune secrete, sunt principii sănătoase de viață: activitatea fizică, dragostea pentru familie și respectul pentru lucrul bine făcut. Sunt pasionat de ciclism, îmi încep ziua cu o tură de câțiva kilometri buni, care îmi dă un tonus viguros pentru întreaga zi. Mă dedic apoi activității companiei și mă declar norocos că lucrez alături de fiii mei, care îmi moștenesc seriozitatea și credința că orice lucru bine făcut duce către succes. De asemenea, îmi place să petrec timp în aer liber pescuind sau practicând argicultura la scară mică: o grădină, câteva animale.