Coface: Au scăzut veniturile consolidate ale companiilor care fabrică structuri metalice industriale

Companiile din sectorul fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice (CAEN 2511) au înregistrat în 2016 o evoluție negativă a veniturilor, acestea scăzând cu 2% față de 2015, cu toate că numărul companiilor din sector a crescut cu 5%. Pentru această analiză au fost agregate datele a 3.175 de companii care au depus datele financiare pentru 2016 și care au generat o cifră de afaceri consolidată de 7,15 miliarde de lei.

“Din perspectiva dinamicii veniturilor, sectorul fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice a înregistrat o scădere de 2% în 2016, comparativ cu anul precedent, deși numărul jucătorilor a crescut cu 5%. Cu toate că profitabilitatea consolidată a fost în creștere, jumătate dintre firme au marcat o deteriorare a rezultatului net. Mai mult de o treime se confruntă cu probleme de lichiditate, având și un grad de îndatorare peste 80%, 77% din totalul datoriilor fiind reprezentat de datorii curente”, a declarat Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst, Coface România.

Având în vedere gradul ridicat de expunere a companiilor din sectorul analizat la neîncasarea creanțelor, rezultă că firmele din sector au raportat o durată medie de încasare a creanțelor fluctuantă pentru ultimii cinci ani, dar peste pragul raportat la nivel național. Durata medie de colectare a creanțelor în sectorul analizat a scăzut de la 122 de zile, în 2012, la 109 zile, în 2016, în timp ce media la nivel național în aceeași perioadă a scăzut de la 100 de zile, până la 93.

În ceea ce privește incidentele bancare, am analizat evoluția acestora pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 0,5 milioane de euro, la nivelul lunii mai 2018. Reiese, pentru 2017, o frecvență ridicată și în creștere a incidentelor bancare, cu precădere majore. Anul trecut, numărul acestora a a atins maximul ultimilor șapte ani, aproximativ jumătate din numărul total fiind înregistrat de două companii.

„Anul 2017 a reprezentat maximul atât din punct de vedere al numărului de companii care au înregistrat incidente de plată în rândul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 0,5 MIL EUR, cât și din punct de vedere al numărului de incidente, acesta situându-se mult peste anii anteriori. În schimb, se remarcă o scădere a numărului de companii cu datorii la Bugetul de Stat în 2017, foarte probabil datorită pragurilor introduse de ANAF, precum și o ușoară reducere a valorii acestora. De asemenea, este evidentă tendința de scădere a acțiunilor în instanță împotriva firmelor din sectorul analizat în ultimii 8 ani”, a declarat Nicoleta Mărunțelu, Senior Financial Analyst, Coface România.

Din totalul de 3.175 de companii active în 2016, Coface a analizat 513 de companii, adică aproximativ 16%, dar care au o pondere de 88% în cifra de afaceri consolidată la nivel de sector. În acest context, cele mai multe companii (43%) sunt încadrate de Coface drept companii cu risc mediu-mare. La extreme se află 12% companii cu un risc mare de insolvență, respectiv 35% companii cu risc scăzut.