Ambient, datorii neplătite de 67 mil. € şi peste 300 de creditori în tabelul preliminar de insolvenţă

De la acuzaţii că ar face parte dintr-un grup infracţional organizat, la sechestre asiguratorii, probleme cu DIICOT, ANAF şi bănci, Ambient, unul din liderii pieţei locale de bricolaj şi comerţ cu materiale de construcţii şi amenajări a avut parte de toate necazurile în ultima perioadă. Vom scrie despre multe dintre acestea pe larg în cele ce urmează, utilizând în acest sens un raport al administratorului judiciar, raport consultat de revista Constructiv.

Merită precizat că raportul a fost făcut pe baza informaţiilor şi documentelor puse la dispoziţie de Ambient.

Cum s-a ajuns aici?

Societatea Ambient SA a fost înființată în anul 1993, având ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare.

Fondator şi acţionar principal este Ioan Ciolan (foto) cu o deţinere de circa 71%. Pe lângă acesta, firma mai are acţionari, mai importanţi ca deţineri fiind Gheorghe Călburean (12%), Business Capital For Romania (10%) şi Ghiocel – Lucian Bezeriţa (5%).

De la intrarea companiei în insolvenţă, administrator special este tocmai fondatorul companiei, Ioan Ciolan.

În 1995 sunt deschise primele şapte magazine proprii, în Sibiu. În 1997 se deschide, în Sibiu, primul depozit de materiale pentru construcții într-un spațiu propriu. În perioada 2003 – 2004 are loc inaugurarea centrelor comerciale Casa Ambient din: Bistrița, Mediaș şi Sighişoara pentru ca în 2006 să fie inaugurate centre comerciale de materiale de construcții, finisaje și amenajări la Târgu Mureș, Deva, Baia Mare și Gheorgheni. În 2008 se deschide centrul comercial din Râmnicu Vâlcea.

În anul 2011 începe procesul de restructurare a datoriilor Ambient faţă de creditorii financiari, finalizat cu transferul unor credite pe alte entităţi, precum şi reeşalonarea datoriilor pe termen mediu şi lung.

Până la finele anului 2013 au fost implementate restructurări ale datoriilor financiare cu apropape toţi creditorii, respectiv: Alpha Bank, BCR, BRD Grupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, RBS (expunere transferată către Unicredit Bank în cursul anului 2014), OTP Bank, Bancpost. În anul 2014 urma sa fie implementata şi restructurarea datoriilor financiare cu Piraeus Bank.
Neimplementarea ultimei restructurări financiare cu Piraeaus Bank pe de o parte, lipsa unor asigurari comerciale de la instituţii specializate care ar fi creat premisele unor finanţări de la furnizorii de marfă iar pe de alta parte nivelul rambursărilor către creditorii financiari au condus la dezechilibre majore în capacitatea companiei de autofinanţare a activităţii la nivelul celor 17 centre comerciale.

Au început să închidă magazinele

În trimestrul IV al anului 2014 s-a luat decizia închiderii centrelor din Bucureşti, Deva, Brasov şi Satu Mare.

În anul 2015, pe fondul reducerii nivelului de finanţare din partea furnizorilor, compania a diminuat semnificativ nivelul aprovizionărilor, coroborat cu ineficienţa unor magazine precum şi lipsa unor perspective certe de revigorare a condus la închiderea centrelor comerciale din Gheorghieni, Baia Mare şi partial cel din Târgu Mures.

La sfârșitul lunii august 2015 societatea avea un număr de 717 de angajați.

Insolvenţa partenerilor

Începând cu a doua parte a anului 2009 Ambient a înregistrat pierderi din recuperarea creanţelor ca urmare a faptului că o parte semnificativă a partenerilor săi din categoria antreprenorilor au intrat în insolvenţă.

În perioada 2010 -2015, suma creanţelor neîncasate din relatiile cu clienti intrati în procedura insolvenţei au fost în suma de 29.743.665 lei, din care ca urmare a închiderii procedurilor a fost recuperate prin deducerea TVA-ului aferent suma de 1.939.990 lei.

Ca urmare a implementărilor restructurarilor financiare incepand cu anul 2012 au fost achitate catre institutiile financiare circa 14 milioane de euro, echivalentul a 62,3 milioane de lei.

Probleme cu DIICOT, ANAF, bănci

La aceste cauze comerciale şi financiare s-a adăugat şi un complex de împrejurari defavorabile unei bune desfăşurări a activităţii companiei, evenimente care au condus la amânarea sau pierderea posibilităţilor de atragere a finanţării capitalului circulant atât de la investitori strategici cât şi bănci.

Să le luăm pe rând.

După un an de investigaţii la care Ambient a colaborat împreună cu DIICOT pentru identificarea unor grupuri de evaziune fiscală compuse din clienţi şi furnizori, în octombrie 2014, DIICOT a inclus sub acuzare şi Ambient ca suspect pentru evaziune fiscală ca urmare a relatiilor comerciale desfasurate în perioada 2011-2012, suspectând Ambient ca parte a unui grup infracţional organizat. Urmare a acestei decizii s-a instituit un sechestru asigurator în suma de 9.24 milioane de lei.

Concomitent cu acţiunea DIICOT s-au sesizat şi ANAF, iar în perioada noiembrie 2014 – ianuarie 2015, ANAF au instituit sub diferite motive măsuri de sechestru asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile din proprietatea companiei.

Ambient a solicitat şi obtinut de la ANAF eşalonarea pe 12 luni a unor datorii 4,5 mil. lei, în principal TVA aferent perioadei decembrie 2014 – ianuarie 2015.

În 6 august 2015, Banca Comerciala Română, unul din principalii finanţatori, deşi se afla în negociere şi derulare cu un proces de reanalizare a unor restructurări ale finanţărilor Ambient, a luat decizia introducerii pe circuit bancar a unui bilet la ordin în suma de 31.448.699 lei emis de Ambient pentru garantarea obligaţiilor sale faţă de bancă. Astfel, Ambient a fost înregistrata în circuitul bancar cu primul incident de plată din istoricul activităţii sale.

În 12 August 2015, urmare a finalizării unor investigatii de catre Direcţia Generală Antifrauda Fiscală Oradea a emis o decizie de măsuri care au constat în popriri asiguratorii în favoarea ANAF a tuturor creanţelor înregistrate de companie la data de 31.07.2015, garanţii asiguratorii asupra unor bunuri mobile precum şi popriri asiguratorii ale tuturor conturilor deschise la bănci.

Deşi au fost depuse memorii cu privire la impactul acestor măsuri în activitatea societăţii, măsurile dispuse de Direcţia Generală Antifrauda Fiscală Oradea au fost puse în aplicare.
Ambient SA a contestat toate măsurile preventive instituite de institutiile ANAF. În urma judecării primei contestaţii, Instanţa a admis contestaţia Ambient, anulând măsurile asiguratorii instituite pentru suma de 6,6 milioane de lei asupra unor bunuri imobile proprietatea Ambient SA.

În concluzie, pe parcursul ultimilor patru ani şi cu mai ales în ultimii doi ani, compania a atras foarte greu bani pentru finanţarea activităţii. În plus, problemele de mai sus au creat un climat nefavorabil în relaţiile contractuale cu furnizorii de marfă.

Pentru sustinerea fluxului de lichidităţi, o mare parte a datoriilor înregistrate de Ambient faţă de furnizorii săi au început să fie amânate la plată încă din 2009, erodând permanent capacitatea firmei de a negocia cu furnizorii marje comerciale avantajoase.

Peste 300 de creditori cu bani de recuperat

În tabelul preliminar al creanţelor împotriva Ambient figurează peste 300 de creditori care-şi aşteaptă banii. Printre aceştia sunt bănci, ANAF, salariaţi şi mulţi alţii.

Printre cei care au de recuperat cei mai mulţi bani, ne limităm la o parte dintre creanţele garantate de unde amintim aici, în cifre aproximative Oakbridge Worldwide Limited cu 94 de milioane de lei sau 31.17% din totalul de recuperat (creanţă cesionată de la Piraeus Bank), Banca Comercială Română cu 31 milioane de lei (suma cuprinde expunerile pe Ambient SA acordate în baza contractului de credit nr. 181/24.12.2013 cu garanţiile aferente), Raiffeisen Bank cu 10 milioane de lei (contract de credit nr. 53/03.11.2005; suma de 1.963.430 euro reprezintă credit curent), Alpha Bank cu 10 milioane de lei (credit restant , include dobanzi şi capital restant), Unicredit Bank cu 8,5 milioane de lei şi ANAF cu 75 de milioane de lei din care 62 de milioane de lei sunt sub condiţie iar 13 milioane de lei cu drept de vot.