Decât la bancă, mai bine într-un apartament de lux

Atât de neprofitabil a devenit să ţii banii la bancă în ultima perioadă, cu dobânzile aşa de reduse încât tot mai multe persoane care au economii serioase se grăbesc să-şi cumpere apartamente de lux încă din faza de început a proiectelor, asemănător perioadei de boom imobiliar când se achiziţionau proiecte pe hârtie.

Când vorbim de profitabilitate ne referim la practica achiziţiei cu scop investiţional, care a reapărut pe piaţă după ce aproape dispăruse în ultimii 5-6 ani. “În ultimul an au fost persoane care au cumpărat locuinţe şi le-au revândut după şase luni cu profit”, susţine Mihaela Pană, Partner Residenţial Agency la DTZ. La aceasta se adaugă varianta închirierii, variantă de asemeneau mult mai profitabilă decât un depozit bancar, chiar dacă perioada în care se găseşte un chiriaş poate să difere, de la caz la caz.

Proiectele rezidențiale premium aflate în construcție la finalul 2015 relevă faptul că, în următorii doi ani, aproximativ 550 de astfel de apartamente vor fi livrate în partea de Nord a Capitalei, indică un studiu al DTZ Echinox. Mai mult decât atât, „din cele 550 de apartamente premium, circa 40% au fost deja rezervate”, susţine Mihaela Pană.

Asta după ce între 2014 şi 2015, doar circa 200 de apartamente noi au fost finalizate în zonele rezidențiale premium ale Bucureștiului. Dintre acestea, doar 30% au mai rămas la vânzare la finele anului trecut. „Cei mai mulţi cumpărători au cumpărat apartamentele cu banii jos, fără credite”, adaugă Mihaela Pană

Se pare însă că dezvoltatorii pariază pe o cerere în creştere în acest sens şi construiesc mai mult. Nici cumpărătorilor şi nici dezvoltatorilor nu le-a trecut prin cap o altă variantă mai profitabilă de a investi banii decât în rezidenţialul de lux.

Revenind la apartamentele premium livrate în ultimii doi ani, studiul citat indică faptul că procentajul cel mai mare de astfel de  apartamente a fost livrat în zona Floreasca – 32% din totalul unităților finalizate şi apoi zona Herăstrău cu 25%.

Cele mai active zone din punct de vedere al construcției de apartamente premium sunt Herăstrău, Aviației și Floreasca. Zonele care înregistrează o activitate scăzută de dezvoltare pe acest segment sunt Dorobanți, Aviatorilor și Kiseleff. În aceste zone disponibilitatea terenurilor este destul de limitată, iar un număr considerabil de clădiri sunt încadrate la categoria ,,monument istoric’’.

Per ansamblu, în Dorobanți, Aviatorilor și Kiseleff, numărul total de apartamente premium programate a fi gata în 2016 – 2017 reprezintă doar 9% din stocul total de unități programate pentru livrare în această perioadă.

La finalul 2015 cele mai multe apartamente premium disponibile pentru vânzare sunt localizate în proiecte care urmează să fie finalizate în 2016 (86% din numărul total de apartamente programate pentru finalizare anul acesta sunt disponibile pentru vânzare). Disponibilitatea unităților rezidențiale programate pentru finalizare în 2017 este mai redusă, doar 48% fiind disponibile pentru vânzare la sfârșitul T4 2015.

Marea majoritate a proiectelor aflate în construcție oferă apartamente cu două sau trei dormitoare. Luând în considerare toate unitățile rezidențiale premium programate pentru finalizare în următorii doi ani, un procentaj de 60% este reprezentat de aceste tipuri de unități. În ceea ce privește apartamentele cu un dormitor, prin comparație cu stocul livrat între 2014 – 2015, numărul celor aflate în construcție la finalul 2015, este de șase ori mai ridicat.

Comparând stocul apartamentelor premium livrate în ultimii doi ani cu cele aflate în construcție, se poate observa o schimbare a celor din urmă în ceea ce privește suprafața medie construită. Acest lucru este valabil, în special, pentru apartamentele cu două sau trei dormitoare. Dacă în perioada 2014 – 2015 suprafața construită a unui apartament cu două dormitoare varia în medie între 90 – 170 mp, în perioada 2016 – 2017 acestea vor avea în medie 90 – 150 mp. În cazul apartamentelor cu trei dormitoare, suprafața construită în ultimii doi ani a fost de 150 – 300 mp. În cazul proiectelor aflate în construcție cu data de finalizare în 2016 – 2017, suprafața construită a apartamentelor cu trei dormitoare va fi de 120 – 290 mp.

Zona Primăverii înregistrează cel mai ridicat preț mediu de vânzare pe metru pătrat construit – 3.500 euro + TVA, în timp ce în zonele Aviației, Herăstrău și Floreasca, prețul mediu de vânzare pe metru pătrat construit variază între 1.800 – 1.950 euro + TVA.

Cererea pentru apartamente noi aflate în locații premium a crescut în comparație cu anii precedenți. Această tendință este reflectată de trei aspecte importante: disponibilitatea scăzută a apartamentelor în proiecte livrate între anii 2014 – 2015, doar 30% fiind disponibile pentru vânzare la sfârșitul T4 2015, numărul mare de unități aflate în construcție și, nu în ultimul rând, numărul de unități vândute în faza de proiect (au fost vândute peste 36% din numărul total de unități aflate în construcție cu data de finalizare 2016 – 2017).

Din moment ce partea de Nord a orașului devine o importantă destinație pentru birouri, cererea pentru apartamente premium vine, în principal, din partea persoanelor cu venituri ridicate, pentru care o locuință în această zonă din București a devenit o necesitate. Majoritatea cumpărătorilor caută apartamente cu unul sau două dormitoare, cu suprafețe cuprinse între 100 – 120 mp și prețuri care variază între 150.000 – 300.000 de euro.