Proprietarii Hanului Solacolu de pe Calea Moșilor vor putea să acceseze fonduri europene pentru renovarea clădirii aflată în prezent într-o stare avansată de degradare. Conform ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, proprietarii nu au banii necesari să restaureze clădirea, iar din bani europeni s-ar putea lua până la 5 milioane de euro în acest scop.
„I-am chemat pe proprietarii hanului la Ministerul Culturii şi am găsit soluţia să salvăm clădirea. Ei şi-au făcut o asociaţie şi am stabilit să facem un parteneriat cu Ministerul Culturii. În baza acestui parteneriat putem accesa până la 5 milioane de euro pe POR, axa 5.1 pentru resturare. Clădirea este monument istoric şi se pot accesa fonduri pe acest program. S-au scos deja ghidurile. Proprietarii au deja studiul istoric şi proiectul de restaurare şi vor depune dosarul pentru obţinerea finanţării. Ministerul Culturii va cofinanţă proiectul, acea mică parte, şi vom avea în schimb un spaţiu cultural la parterul hanului”, a declarat Alexandrescu pentru Hotnews.
Hanul Solacolu se află pe Calea Moşilor, la intersecţia cu str. Paleologu. Imobilul a fost retrocedat proprietarilor de drept în 2003, după mai mulţi ani de procese cu statul, însă până în 2008 acolo au stat doar oamenii străzii, clădirea ajungând într-o faza avansată de degradare. După ce au intrat în posesia bunului, proprietarii au declarat că ar vrea să restaureze hanul, însă nu au bani. Reprezentanţii Primăriei Capitalei au declarat în mai multe rânduri că nu pot investi într-o proprietate privată, conform Hotnews.
Înainte de a fi retrocedat, hanul a fost în proprietatea Primăriei Capitalei, încă de pe atunci clădirea fiind degradată. Din 1990 a fost locuită de mai multe familii repartizate sau nu de fostul ICRAL. În 1997, aflat încă în proprietatea Primăriei Generale, imobilul a fost introdus în Planul Naţional de Restaurare pentru reabilitarea centrului istoric, însă nimic concret nu s-a întîmplat deoarece era în curs de retrocedare.
Şi după retrocedare oameni fără locuinţă au continuat să locuiască acolo, proprietarii reuşind să scape de chiriaşii nedoriţi abia în 2008, după mai multe razii ale Poliţiei, care a descoperit că în această casă a funcţionat şi un bordel.
Hanul Solacolu a fost construit în 1859, la comandă fraţilor Solacoglu din Istanbul.