Universitatea din Bologna, Italia, va coordona în următorii trei ani un proiect, numit BRACADABRA (Assistant Buildings addition to Retrofit, Adapt, Cure And Develop the Actual Buildings up to zeRo energy) şi vizează crearea unui set de politici şi recomandări pentru „Clădiri cu energie zero”, scrie www.monitorulexpres.ro.
În cadrul acestui proiect, ]n care sunt angrenați 18 parteneri, municipalitatea și asociațiile de proprietari, Braşovul va beneficia de documentaţiile pentru transformarea a două blocuri din municipiu în clădiri cu consum de energie aproape zero. „Vor fi realizate documentaţiile pentru reabilitarea totală a două blocuri din oraş, şi, de asemenea, vor fi stabilite şi posibilităţile de finanţare a lucrărilor. Este vizat imobilul de pe Calea Bucureşti nr. 82 A şi imobilul de pe strada Lînii nr. 42, care este un bloc de locuinţe sociale aparţinînd municipalităţii braşovene. Realizarea documentaţiei tehnice nu se va referi doar la izolarea termică, ci va stabili şi dacă este nevoie de reparaţii la structura de rezistenţă. De asemenea, va fi analizată şi posibilitatea extinderii imobilelor“, a declarat viceprimarul Adina Durbacă. Odată finalizate documentaţiile, Municipalitatea şi asociaţia de proprietari implicată ar putea apela la fonduri europene pentru realizarea lucrărilor propriu-zise.
ABRACADABRA cuprinde cinci pachete de activităţi, printre care şi cea referitoare la crearea unui set de politici şi recomandări pentru „clădiri cu energie zero“, prin capitalizarea expertizei locale şi dezvoltarea de strategii europene pentru asigurarea performanţei energetice a clădirilor. Scopul proiectului este acela de a crea grupuri ale factorilor locali (Stakeholders’ Community) în vederea renovării capitale a clădirilor, prin extinderi şi utilizarea de surse potenţiale de energie regenerabilă, şi aducerea acestora la nivelul de consum de energie aproape zero.