Când vor fi gata lucrările la aeroportul Brașov-Ghimbav

Primăria Braşov va intra în asociere cu Consiliul Judeţean (CJ), cu o pondere de 51%, pentru finanţarea lucrărilor de construcţie care trebuie finalizate la Aeroportul internaţional Braşov – Ghimbav, a anunţat primarul George Scripcaru. În maxim trei ani aeroportul va fi gata.

„În momentul de faţă, acest proiect, cel mai important al Braşovului, are o problemă de finanţare, iar municipiul Braşov poate să susţină împreună cu Consiliul Judeţean continuarea lucrărilor pentru finalizarea investiţiei. În acest sens, municipiul reşedinţă, în baza analizelor făcute cu colegii de la Consiliul Judeţean, va supune aprobării plenului Consiliului Local din această lună propunerea ca municipiul Braşov să intre în acest proiect cu o pondere de 51%. Am început discuţiile cu BERD şi există disponibilitatea pentru accesarea unei finanţări, având în vedere că avem un grad scăzut de îndatorare şi ne permitem un împrumut, faţă de Consiliul Judeţean care are un grad mare de îndatorare”, a spus Scripcaru.

Preşedintele interimar al CJ Braşov, Mariana Câju, a precizat că pentru finalizarea investiţiei este necesară suma de peste 30 de milioane de euro, bani pe care instituţia nu îi are şi nici nu îi poate împrumuta.

„Acesta este motivul pentru care ne-am asociat cu Primăria Braşov. Am pus la dispoziţie cheltuielile făcute până acum în acest proiect, în valoare 24,7 milioane de euro şi un credit de 3,5 milioane de euro care a fost accesat anul trecut şi care nu a fost cheltuit. Ar mai fi necesară o sumă de peste 30 milioane de euro pentru finalizarea aeroportului, bani care nu pot fi cheltuiţi din bugetul Consiliului Judeţean, datorită gradului mare de îndatorare a instituţiei. De aceea am invitat Primăria să intre cu o pondere majoritară în această investiţie”, a explicat Mariana Câju.

Vicepreşedintele CJ Braşov, Adrian Gabor, a afirmat că speră ca în maximum trei ani, Aeroportul internaţional Braşov – Ghimbav să devină funcţional. „În acest moment, la viitorul aeroport mai sunt de executat suprafeţele de mişcare, turnul de control, terminalul, lucrările la staţia de transformare electrică, canalizarea pentru apele pluviale. Pe parcursul acestui an am dori să finalizăm suprafeţele de mişcare şi terminalul. Eu sper ca, în maximum trei ani, aeroportul să devină funcţional”, a spus Gabor.

Consiliul Judeţean Braşov a cheltuit, în decurs de zece ani, 24,7 milioane de euro pentru realizarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav. Aeroportul are doar pistă şi teren împrejmuit, lucrările fiind sistate deoarece procedurile privind terenul nu au fost finalizate.

Lucrările au fost sistate deoarece procedurile privind terenul pe care se va întinde aeroportul nu au fost finalizate. Mai exact, trebuie modificată Legea 297/2015 privind trecerea terenului de 200 de hectare din administrarea Institutului Naţional pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov în administrarea Consiliului Judeţean. Parlamentul a aprobat anul trecut această lege, însă în actul normativ există greşeli în numerele cadastrale pentru parcele, fiind nevoie de un nou proiect de lege pentru rectificare.

În 2007, 21.000 de euro au fost cheltuiţi pentru lucrări de dezmembrări şi modificarea PUZ, iar în 2008 a fost cheltuită suma de 257.865,9 de euro pentru un studiu de urbanism aferent zonei adiacente aeroportului, dezmembrări, lucrări de organizare de şantier şi pentru un studiu de inundabilitate aferent acestei zone.

În 2009, CJ Braşov a cheltuit cel mai puţin, respectiv 4.771 de euro pentru un extras CF şi avize. Apoi, în 2010 suma cheltuită pentru aeroport a ajuns la 580.000 de euro pentru scoaterea terenului din circuitul agricol şi pentru diverse documentaţii tehnice, în 2011 s-au cheltuit 3 milioane euro pentru lucrări de nivelare şi împrejmuire a terenului, iar în 2012 – 4.587.000 de euro pentru exproprieri şi studiul de coexistenţă şi analiză la risc, deoarece în zonă există o linie de înaltă tensiune.

Abia în 2013 au început lucrările propriu-zise la pista aeroportului, pentru care au fost alocate 6.525.000 de euro, în 2014 – 4.909.000,44 euro, iar în 2015 încă 4.757.161,15 euro pentru amenajarea pistei.

Anul acesta nu s-a mai făcut nicio investiţie deoarece s-a așteptat încheierea contractului de asociere cu Primăria Braşov.