De ce este util un certificat energetic

Un certificat eneregtic este acel document care atestă performată energetică a unei clădiri, iar când vine vorba despre închiriere sau cumpărare, românul din ziua de astăzi se uită la acest aspect. De ce? Dacă nu va achiziţiona un apartament sau o locuinţă convenabilă din punct de vedere energetic, iarnă de iarnă va scoate din portofel foarte mulţi bani pentru încălzire, se arată într-un comunicat certificat-rapid.ro.

Certificarea energetică nu este de recomandat doar în cazul imobilelor comune, ci este foarte important să-ţi optimizezi costurile în orice situaţie te-ai afla, locuinţa personală, apartament sau casă, dar şi birou situat într-o clădire de birouri. Atunci când cumperi, vinzi sau închiriezi trebuie să știi în permanentă cum stau treburile din acest punct de vedere.

Astfel, certificatul energetic este obligatoriu, nu doar recomandat, într-o serie de tranzacţii precum vânzare-cumpărare sau închiriere. De când este această obligativitate în vigoare? Încă din 2013. Fără un certificat energetic tranzacţiile menţionate nu sunt legale. Tocmai de aceea un certificat energetic se întocmeşte de către o persoană autorizată MDRAP, persoană numită auditor energetic atestat.

Cum se obţine un certificat energetic în Bucureşti? În prima faza vei pregăti documentatiapentru atunci când auditorul ţi-o va cere. Aici sunt incluse planul imobilului, planurile fiecărui nivel şi releveul imobilului. Se trece apoi la colectarea informaţiilor complete despre locuinţa, adică auditorul energetic este cel care se prezintă la faţă locului şi inspectează în amănunt locuinţa pentru a culege toate informaţiile necesare. Acum se studiază documente, se evaluează instalaţiile de încălzire, cele de iluminat, de electrictate şi de climatizare. Informaţiile din documente sunt completate de informaţii vizuale.

La final datele se prelucrează prin calcule de specialitate, acestea redând consumul energetic al imobilului. În acest mod imobilul este încadrat într-o clasa energetică sau al performanţei energetice, corespunzându-i şi o notă energetică. Se tipăreşte şi se eliberează în cele din urmă certificatul energetic, iar proprietarul poate închiria sau vinde legal. De asemenea, clientul este astfel înştiinţat cu privire la achiziţie.

Preţul unui certificat energetic depinde de numărul de camere al unui apartament, de suprafaţă şi de gradul de complexitate al întregului proces. Astfel, de la blocuri de locuit şi locuinţe unifamiliale până la clădiri de birouri şi clădiri de învăţământ, restaurante şi hoteluri, toată lumea are nevoie de certificate energetice.