Producătorul de gaze Romgaz, companie deținută de statul român, prin Ministerul Energiei, vrea să construiască o termocentrală nouă, pe locul actualei centrale de la Luduş – Iernut. Este, practic, prima termocentrală pe care o companie de stat o va construi după 1990.
„Centrala cu ciclu combinat pe gaze va avea o capacitate instalată de 400 MW, în 3 – 4 grupuri energetice, o investiţie de aproximativ 200 milioane de euro. În prezent, suntem în etapa pregătitoare a licitaţiei privind elaborarea proiectului şi construcţia centralei”, a declarat directorul general al Romgaz, Virgil Metea.
Primul grup energetic la Iernut a fost pus în funcţiune în anul 1963, iar, până la sfârşitul anului 1967, s-au construit şi restul de cinci grupuri energetice, constituind o putere totală de 800 MW. La data de 30 martie 2012, termocentrala a trecut în proprietatea Romgaz, în contul unei datorii de circa 150 de milioane de euro pe care compania Electrocentrale București o avea către compania de gaze.
Proiectul Romgaz prevede că noile grupuri energetice de la Iernut vor fi flexibile, moderne, prietenoase cu mediul și cu eficiență electrică brută la sarcină nominală de minimum 55%.
Lucrările ar putea beneficia de finanțare nerambursabilă prin Planul Național de Investiții (PNI). Conform legislaţiei, finanțarea nerambursabilă poate fi de maximum 25% din valoarea cheltuielilor eligibile. Planul Național de Investiții în energie este finanțat din alocările gratuite de certificate de emisii de gaze cu efect de seră către producătorii de energie de către Comisia Europeană.