În aria de specialitate, capacul coşului de fum este una dintre cele mai importante părţi ale echipamentului. În afară faptului că păstrează cărbunii fierbinţi şi că stopează proliferarea jăratecului pe acoperişul casei, capacul restricţionează accesul animalelor, al molozului şi al restul impurităţilor cauzate de vreme. În plus, acest accesoriu este vital pentru menţinerea unui grad optim de umezeală în horn, se arată într-un comunicat Webdesk Agency.
Pentru a continuă să lucreze bine, coşurile de fum şi capacele acestora trebuie să fie inspectate şi întreţinute în mod regulat. Un capac care este curat şi care nu prezintă impurităţi ori resturi este mult mai eficient în minimizarea potenţialelor pericole.
Ce este un capac de coş de fum ?
Capacul pentru un coş de fum este o acoperire metalică prevăzută cu un scop bine definit. Rolul ei este acela de a proteja şi de a acoperi partea superioară a coşului. Realizate din argilă sau metale: oţel inoxidabil sau cupru, capacele au, de asemenea, plase din sârmă care împiedică animalele să ajungă în structura hornului. Intrarea apei poate provoca daune grave structurii, indiferent de zona pe care o afectează. Resturile, pe de altă parte, se pot bloca definitiv în coşul de fum, ajungând să fie principalele motive care conduc la incendii.
Cum se înfundă capacele coşurilor de fum?
Acelaşi fir sau aceleaşi ochiuri de plasa care împiedică animalele sau resturile să nu pătrundă în coş reprezintă motivele pentru care structurile se pot înfundă, nefunctionand în continuare aşa cum trebuie. În cazul în care distanţă dintre ochiuri este prea mare, păsările sau mamiferele mici se pot strecura prin coşul de fum. Pe de altă, specialiştii din echipa Max Stil nu recomandă nici ochiuri prea mici, distanţele mici oferind premise favorabile pentru depunerile de creozet, funingine sau cenuşă. De asemenea, de-a lungul timpului frunzele şi resturile aruncate în aer care ajung pe suprafaţă capacului pot bloca fluxul de aer eliberat de horn, limitând eliminarea gazului toxic din proprietate. În timpul furtunilor de toamna sau în contextul iernilor geroase, plasa poate fi bocata prin acumularea de gheaţă sau zăpadă.
Avantajele inspecţiei şi curăţeniei regulate
Pentru că rolul lor în sănătatea şi bună funcţionare a coşurilor de fum este atât de relevant, este important ca ele să primească întreţinere şi îngrijire regulată. Un capac care este curat şi lipsit de resturi permite un flux liber de aer. De asemenea, un coş de fum prevăzut cu un capac curat beneficiază de un flux optim de oxigen pentru a arde rapid şi complet. Nu în ultimul rând, printr-o curăţare optimă se elimina riscurile incendiilor spotante, tocmai pentru că nu există depuneri de creozet ce pot fi aprinse de o scânteie accidentală provenită din jăratic. Capacele trebuie să fie curăţate cu atenţie şi din perspectiva siguranţei personale, niciun proprietar nedorind să se supună riscurilor produse de fum sau de scăpările de gaze. Un gaz nociv ce s-ar putea întoarce în locuinţa dumneavoastră din cauza capacelor înfundate este monoxidul de carbon, un gaz nociv pentru organismul uman, care într-o concentraţie semnificativă poate fi mortal.
Cum vă puteți da seama dacă respectivul capac este înfundat
Având în vedere poziţia să nu tocmai uşor accesibilă, devine dificil că proprietarul să îşi dea seama când se înfundă capacul. Cu toate acestea, există o sumedenie de hornuri care se confruntă cu această problema. Deoarece un astfel de capac restricţionează fluxul de aer la interior, proprietarii pot întâmpina dificultăţi în momentul în care pornesc să îşi doresc să menţină focul în şemineu. Fără a se urcă pe acoperiş, locatarul poate observă decolorarea cărămizilor şi a mortarului, acesta fiind semnalul principal al unui capac înfundat. De asemenea, în cazul în care capacul este vizibil de la sol, în el ar trebui să se reflecte lumina. Dacă este opac sau dacă există resturi vizibile pe exteriorul sau, atunci cel mai probabil dispozitivul de protecţie este înfundat.