S-au încheiat lucrările de reabilitare a jumătății românești a podului Giurgiu-Ruse

Lucrările de reabilitare a jumătății românești a podului Giurgiu-Ruse s-au încheiat iar constructorii Collini Lavori S.p.A. – Tecnic Consulting Engineering au solicitat instituirea unor restricţii de circulaţie pentru efectuarea testelor dinamice, conform Capital. Sunt probe de încărcare care se pot face numai cu închiderea completă a traficului rutier şi feroviar, perioada de teste propusă pentru această săptămână.

Pe Podul Giurgiu Ruse cu o lungime totală de peste 2 km., zilnic trec aprox. 1000 de camioane cele mai multe din Turcia. Lucrările de la Podul Prieteniei au început în 2015 iar în sezonul estival cozile de pe ambele sensuri au ajuns şi la 10 kilometri. Acestea au constat în înlocuirea integrală a sistemului rutier (plăci betonate şi straturi asfaltice).

Podul de la Giurgiu, amplasat pe DN 5 peste Dunăre, este cunoscut şi sub numele de „Podul Prieteniei” . Podul este unul metalic, din oţel, care leagă malul nordic românesc de malul sudic bulgăresc, şi respectiv oraşele Giurgiu şi Ruse.

Amplasat la 1 km aval de Giurgiu şi la 4 km aval de Ruse, traversând Dunărea la km 488+700, de la gurile sale, podul a fost construit pentru trafic mixt, având pe podul principal o cale ferată simplă în partea inferioară şi o şosea cu două benzi de circulaţie la partea superioară.

Podul combinat de cale ferată şi şosea peste Dunăre, în zona Giurgiu – Ruse, dat în exploatare în anul 1954, are 37 deschideri şi lungimea totală de 2223,92 m, din care 1168 m partea română. Podul asigura circulaţia feroviară pe linie simplă şi traficul rutier pe două benzi de circulaţie corespunzător clasei E de încărcare.