Apele Române au reparat un baraj de pe Crișul Negru, lucrare ce a costat 56 milioane de lei

În județul Bihor a fost inaugurată cea mai mare lucrare hidrotehnică de după 1990 și anume barajul amenajat pe Crişul Negru, pe locul unuia mai vechi. Investiția a fost de 56 milioane de lei. Noul stăvilar va apăra zona de inundaţii şi va asigura necesarul de apă pentru sistemele de irigaţii din apropiere. Construit în 1949, în zona localităţii Tăut, barajul de pe Crişul Negru a funcţionat până în urmă cu 6 ani, când a fost distrus de viituri.

„La nivelul Administrației Naționale Apele Române, ABA Crișuri, chiar dacă este o administrație bazinală, din punct de vedere teritorial mai mică, a avut cu siguranță cel mai ambițios program de investiții și dezvoltare pe parcursul anului 2016 realizând o serie de lucrări importante pentru apărarea împotriva inundațiilor, ceea ce a culminat cu finalizarea barajului de priză Tăut, care s-a realizat într-un timp absolut record”, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al Administraţiei Naţionale Apelor Române, Nicolae Bărbieru.

Lucrarea hidrotehnică va avea rolul de protecție împotriva inundațiilor pe Crișul Negru, dar și de asigurare a necesarului de apă pentru consumul zonei Salonta. Investiția a fost derulată de firma constructoare cu finanțare proprie, urmând ca ANAR și Ministerul Mediului să deconteze cheltuielile în perioada următoare.

Într-un judeţ în care inundaţiile fac anual pagube de 1,3 milioane de euro, Administraţia Bazinală de Apă „Crişuri” a hotărât să refacă barajul. Au fost alocaţi 56 de milioane de lei, iar lucrările au început în toamna acestui an, când în locul vechii structuri a fost ridicat un nou stăvilar.

Construit cu 600 de tone de fier şi 15 mii de metri cubi de beton, acesta poate reţine o cantitate dublă de apă faţă de fostul baraj.

„Are un debit de 6,5 metri cubi pe secundă, e o lucrare destul de mare, a fost tratată cu foarte mult interes şi atenţie. Am ţinut cont şi de mediu”, explică Liliana Drăgan, proiectantul lucrării, citat de Digi24.