Cum folosim piatra decorativa in amenajarea spatiilor interioare

Piatra naturala se foloseste astazi din ce in ce mai mult in amenajarile interioare si exterioare. Romanii au redescoperit si ei frumusetea, versatilitatea si rezistenta placarilor cu piatra naturala, fie ele verticale (pereti, garduri, mobilier) sau orizontale (pardoseli, alei, terase). In cadrul unei oferte extrem de bogate se distinge categoria “piatra decorativa”. Pe scurt, definitia acestor produse ar fi: placi inguste fasonate, late de 3-30 cm, cu lungimi de pana la 60 de cm, avand diferite grosimi. Suprafata lor poate fi scapitata, mata, buciardata, periata, rizata sau antichizata. Laturile sunt taiate drept, rotunjite (la caramida aparenta), antichizate sau neregulate (fasii, paneluri).

Din ce sunt realizate pietrele decorative

Ardezia, travertinul, marmura, granitul, calcarul, quartitul, sandstone-ul se numara printre materialele cel mai des utilizate la fabricarea pietrelor decorative. Diversitatea produselor rezultata din prelucrarea acestor pietre naturale – cu texturi si cromatici diferite -, acopera o plaja uluitor de mare de stiluri decorative: clasic, high elegance, minimalist, baroc, rustic, high tech, mediteraneean etc.

ardezie-multicolora-noisette-natur

Diversitate si adaptabilitate: caracteristicile principale ale pietrelor decorative

Trecem repede peste rezistenta materialului, pentru ca aceasta este usor de presupus cand vorbim de pietre naturale. Durabilitatea acestora este dublata de diversitate si de versatilitate, cea din urma in buna parte datorata dimensiunilor relativ mici ale bucatilor. Desi se foloseste cu succes si la exterior (garduri, socluri, terase), pietrele decorative confera spectaculozitate mai ales spatiilor interioare. Astfel, sufrageriile, bucatariile, baile, birourile, holurile, cramele, cafenelele sunt locuri care, reamenajate cu aceste produse din piatra naturala, capata un aer cu totul schimbat, aproape de nerecunoscut. In primul rand se simte vibratia si puritatea naturii in aceste incaperi, totul capata un aer mai relaxat, mai prietenos.

Cateva sugestii de amenajare a spatiilor interioare

In primul rand, nu acoperiti peretii cu un singur tip de piatra: atmosfera poate deveni apasatoare, monotona, indiferent de culoarea si textura mobilierului sau de lumina din camera. Apropo de lumina: pentru ca multe paneluri sau placaje (mai ales ardezia!) au o cromatica bogata, acestea, in functie de puterea sau directia luminii, pot oferi un spectacol vizual extraordinar de variat. Cu un bec in plus sau in minus sau cu o lumina albastra in loc de alba, puteti obtine o coloritistica radical modificata: de la relaxanta (interioare case) pana la una intensa (club, bar, restaurant).

marmura-thassos-fileti-antique-5-cm-x-lungime-libera-x-1-1

Intr-o sufragerie cu pereti albi, un perete placat cu ardezie Panel Multi Stripes va deveni dintr-o data o incapere super eleganta si moderna. Iar daca pe acel perete cu ardezie fixam un televizor, vom vedea ca intreaga perspectiva devine alta, mai reconfortanta si mai dinamica.  In bucatarie, un contrablat din marmura Thassos Fileti Antique, asociat cu un blat din lemn sau din marmura neagra, va crea o compozitie cromatica tipica tendintelor actuale axate pe minimalism si pe refuzul aglomerarii. Aveti un semineu, oricat de mic, un mobiler de sufragerie sau de bucatarie caruia vreti sa ii dati o alta infatisare? Pietrele decorative precum marmura Rodon Wave, ardezia Panel Sahara sau Stras Black pot fi niste solutii la indemana.marmura-sunny-dream-scapitata

Montaj

Rezistente, versatile, bogat colorate, avand variate tipuri de texturi, pietrele decorative se fixeaza foarte usor, datorita dimensiunilor reduse, iar unele (panelurile) vin pre-montate, rezultand elemente cu suprafata de 15 x 60 cm.

Pentru si mai multe sugestii si produse din categoria pietrelor decorative, puteti sa consultati platforma dedicata PIATRAONLINE.RO.

P