Atât în Cartierul Primăverii cât şi între Calea Victoriei şi bulevardul Magheru se lucrează la foc continuu. Aglomeraţia din centrul oraşului nu pare a fi nici în prezent o problemă pentru dezvoltatorii imobiliari. Astfel că după ce în anii din urmă s-au ridicat construcţii mai mari sau mai mici în zona Pieţei Romană – Calea Dorobanţilor, în prezent se construieşte în zona Charles de Gaulle sau aproape de Ateneu.
Lângă Charles de Gaulle
Andrei Diaconescu şi Victor Căpitanu, doi dintre fondatorii casei de investiţii Capital Partners (în prezent BT Capital Partners), ridică două clădiri de apartamente în cadrul unui proiect numit One Charles de Gaulle. Acesta va avea 33 de apartamente în cele două clădiri. Iniţial, proiectul se voia cu regim de înălțime subsol + demisol + parter + 3 etaje + etaj retras + etaj tehnic, însumând o suprafaţă construită de 8.000 de metri pătraţi. Se pare însă că blocurile vor avea patru etaje şi unul retras. Livrarea este estimată pentru a doua jumătate a anului curent. Proiectul va fi realizat urmând principiile clădirilor “verzi” şi va asigura un nivel ridicat de eficienţă energetică.
Amintim că, de curând, cei doi fondatori au cumpărat de la Forte Partners un teren de 8.200 mp amplasat pe strada Barbu Văcărescu, vizavi de parcul Verdi, tot pentru dezvoltări imobiliare. De altfel, Diaconescu şi Căpitanu mai au în portofoliu şi alte proiecte. Amintim aici One Herăstrău Park, un complex situat lângă parcul Herăstrău, format din două blocuri cu 11 etaje şi un total de 106 apartamente sau One Herăstrău Plaza, pe strada Zăgazului 19-25 din Bucureşti, care are 156 de apartamente. Asta pentru a le aminti pe cele recente. De altfel, în anii din urmă, cei doi parteneri, care înainte au lucrat în sectorul bancar pentru Bancpost şi Alpha Bank, au finalizat încă două proiecte rezidenţiale de dimensiuni mai mici, tot în zona centrală. Este vorba despre One Floreasca Lake, cu 68 de apartamente şi Madrigalului Residence, cu 14 locuinţe de lux.
În Primăverii, pe locul casei Anei Pauker
În urmă cu doi ani, pe Bulevardul Primăverii nr. 15, a fost demolat un mic palat care în trecut i-a fost repartizat cunoscutei militante comuniste Ana Pauker. Acolo a fost, înainte de al doilea război mondial, reşedinţa Consulului general al Italiei la Bucureşti, apoi, în timpul războiului, palatul ţinea loc de adăpost antiaerian. Casa a fost ocupată apoi de către diplomatul Pavel Suian (fost ambasador în regimul Ion Iliescu) dar şi de Vlad Soare, fostul viceguvernator al Băncii Naţionale. În prezent, pe acel loc se ridică un „Muzeu de Artă Recentă” care, ar urma să promoveze arta românească modernă și contemporană.
După anii 2000, palatul a intrat în proprietatea moştenitorilor istoricului Radu Florescu (stabilit în America), cel care îl revendicase în instanţă. Fiul academicianului Florescu, omul de afaceri Radu Florescu Jr. (CEO la Saatchi&Saatchi) l-a scos la vânzare, acesta ajungând în portofoliul ”Bildex Development”, o companie înfiinţată în 2007, cu afaceri în domeniul imobiliar.
Palatul a ajuns astfel în proprietatea familiei ”Regelui medicamentelor”, libanezul Roger Akoury, unul dintre fondatorii lanţului de farmacii ”Sensiblu”.
De fapt, firma ”Bildex Development” – beneficiară a lucrărilor – este deţinută de o companie cipriotă – ”Qarisma Enterprises” (cu sediul în Nicosia) şi de către Milad Akoury, fratele ”Regelului medicamentelor”.
Libanez cu cetăţenie română dobândită din 2011, Milad este cunoscut pe piaţă ca un ”jucător imobiliar”.
Interesant este şi că, fiind o zonă protejată, Primăria Sectorului 1 nu avea competenţă de a emite autorizaţie de demolare/construire. În aceste zone, competenţa exclusivă de autorizare revine Primăriei Municipiului Bucureşti, care nu pare a fi avut mari probleme să autorizeze demolarea clădirii.
În acte, beneficiarul investiţiei este firma Bildex Development, cu actionarii Sunlodge Limited înregistrată în Cipru şi libanezul Milad El Akoury. Şi principalul arhitect e tot arab, respectiv firma YTAA din Liban iar designerul interior la fel, Shiraz Nader (Liban). Antreprenorul general este Colina Development, care are aceeaşi adresă cu Bildex Development, pe strada Turda din Bucureşti.
Aproape de Ateneu
Pe una dintre străzile cu tradiţie din Bucureşti, strada Georges Clemenceau, se construieşte un bloc de locuinţe de cinci etaje. Blocul va avea trei niveluri subterane şi este dezvoltat de Conlux Development. Proiectant general este biroul arhitectului clujean Horea Gavriş (printre altele, autor al proiectului reabilitării pieţei Unirii din Oradea). De partea de incintă şi fundaţii este responsabilă renumita firmă Soletanche Bachy. Revenind la dezvoltator, să spunem că are o experiență de peste 15 ani în domeniul imobiliar, fiind dezvoltatorul complexului Green Arcades (ansamblu rezidențial de 10 vile în Herăstrău), al blocurilor de apartamente construite în apropierea Satului Francez (Cotruș 59, Virgil Madgearu 22, Danielopol 34) și al ansamblului Premium North Lane (complex rezidenţial de 6 blocuri cu 370 de apartamente din zona pădurii Băneasa, Bd. Apicultorilor nr. 10, 12, 38A, 56, 70-72, Șos. Gh. I. Sisești nr. 225 C).
Strada Clemenceau este una din puţinele străzi bucureştene de după mijlocul secolului al XIX-lea. Strada a fost realizată într-o singură perioadă istorică (domnia Regelui Carol I) şi într-un singur stil (academismul francez).
Un alt aspect interesant este şi acela că în locul actualului şantier s-a promis la începutul crizei construirea unui hotel Vendome Palace & Galerie, care s-ar fi dorit un hotel de cinci stele. Actualul şantier se ridică pe locul unei clădiri demolate în anul 2008, în care a avut sediul Partidul România Mare până în anul 2006, an în care Vadim Tudor a fost evacuat din acel imobil.