Primăria Capitalei alocă 6 milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că instituția pe care o conduce va aloca 6 milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din București. „La capitolul investiţii, menţionez alocarea sumei de 6 milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, sumă care va fi suplimentată la rectificare în măsura în care va fi necesar. Pentru comparaţie, în ultimii trei ani s-au alocat pentru acest gen de lucrări, cumulat, 1,3 milioane de euro”, a completat Firea.

Conform Primăriei Capitalei, 174 de clădiri sunt considerate pericol public în caz de cutremur, în timp ce alte 171 sunt încadrate în clasa I de risc seismic (construcţii cu risc ridicat de prăbuşire la cutremurul de proiectare corespunzător stării limita).

De asemenea, 332 de imobile se află încadrate în clasa a ÎI-a de risc seismic (construcţii care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilităţii este puţin probabilă), în timp ce în clasa a III-a (care include clădiri care, sub efectul cutremurului de proiectare, pot prezenţa degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranţă structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante) rămân în continuare 95 de clădiri.

Totodată, alte 6 imobile continuă să fie încadrate în clasa a IV-a de risc seismic (corespunzător construcţiilor la care răspunsul seismic aşteptat fiind similar celui corespunzător construcţiilor noi, proiectate pe baza prescripţiilor în vigoare).

1.577 de imobile se află pe lista celor expertizate tehnic plasate în categorii de urgenţe, conform normativului P100-92, neîncadrate în clasa de risc seismic corespunzătoare. Normativul de Proiectare P100-92 plasează construcţiile, din punctul de vedere al riscului seismic, în trei categorii de urgenţe: – U1, U2, U3. Conform informaţiilor disponibile pe site-ul Primăriei, „pentru încadrarea acestor imobile în clasa de risc seismic corespunzătoare, asociaţiile de proprietari/ proprietarii se pot adresa expertului tehnic elaborator al expertizei tehnice sau unui alt expert tehnic atestat pentru rezistenţă şi stabilitate de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice”.