Trei companii construiesc în Portul Constanța terminale de cereale cu o capacitate totală de 500.000 tone

Compania Chimpex, unul dintre operatorii majori din portul Constanţa, va finaliza în acest an construcția noului terminal de cereale, de pe molul IV, dana 55, cu capacitatea de 200.000 tone. Alte două societăți, Comvex și Socep, vor demara construcția unor terminale de cereale, astfel încât portul Constanța va avea în următorii ani capacități noi de 500.000 de tone.

Conform www.cugetliber.ro, Comvex va ridica un terminal de cereale cu capacitatea de stocare de 200.000 tone, în dana 80. La rândul ei, compania Socep şi-a propus să construiască un terminal de cereale cu capacitatea de depozitare de 100.000 tone, cu sistem integrat de încărcare şi descărcare, şi să modernizeze capacităţile de depozitare existente.

Potrivit sursei citate, în vederea realizării terminalului de cereale Comvex, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa va amenaja o dană specializată într-o zonă cu adâncimi mari (dana 80). Investiţia face parte din lista obiectivelor pe termen scurt, aferentă actualului master plan al portului Constanţa. Necesitatea investiţiei, se arată în document, se datorează creşterii traficului de cereale, în vreme ce terminalele existente nu dispun de adâncimi mai mari de 13,5 metri, pentru a permite accesul navelor de mare capacitate, de peste 100.000 tdw, nave tot mai frecvent utilizate în transportul de cereale.

„Modernizarea danei 80 constă în pregătirea unui front de acostare în lungime totală de circa 490 de metri, care să permită acostarea simultană a unei nave maritime de mare capacitate, dar şi a barjelor de maxim 3.000 de tone, dispuse în «filă dublă». Astfel, pentru acostarea navelor în siguranţă se vor monta bolarzi noi şi amortizori, dispuşi ţinând seama de soluţia constructivă a coronamentului. De asemenea, în cadrul obiectivului de investiţii se va realiza o linie de cale ferată din capătul «Y» al grupei de manevră a staţiei Constanţa Port Zona C şi până în dreptul capătului de est al danei 80. Lungimea totală a liniilor noi este de 4.114 metri”, se spune în referatul citat de www.cugetliber.ro.

Valoarea investiţiei, inclusiv TVA, este de 25.778.122 de lei (5.742.765 de euro). Realizarea ei este estimată la 26 luni şi va fi urmată de o perioadă de 24 luni pentru notificarea defectelor.

Finanţarea investiţiei se va face din fonduri externe nerambursabile şi surse bugetare prin programul operaţional infrastructură mare 2014 – 2020, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie.