Cum curățăm terasele din piatră naturală

_Z0A4453_v2

Vara este, după cum se știe, ”anotimpul teraselor”. Oamenii nu doar că ies acum pe terase, ci chiar își construiesc terase în curți, oricât ar fi acestea de mici. Cele mai frumoase și confortabile terase se fac din piatră naturală, deoarece aceasta este rezistentă, se găsește într-o gamă foarte variată de culori și finisaje și se armonizează perfect cu natura.

Vorbim deci de terase din travertin, marmură, ardezie, granit, chiar și din piatră de rău. Aceste terase din piatră mai au un avantaj, se poate combina cromatic și textural cu placarea exterioară a casei: socluri, stâlpi, glafuri, ziduri etc.

Până la curățare

Primul lucru care se face după montarea plăcilor este impermeabilizarea lor. Prin impermeabilizare se înțelege sigilarea porilor pentru ca apa să nu pătrundă în profunzimea pietrei. Pe de altă parte, este foarte important de subliniat că soluția aceasta specială trebuie să și lase piatra să respire, deci există soluții atât pentru perioade mai umede, cât și pentru altele pentru uscate.

Odată pătrunsă în textura rocii, apa – sau alte lichide – lasă urme. Unele tipuri de pietre sunt pătate chiar și din cauza frunzelor lăsate umede pe terasă, însă nu toată lumea este deranjată de aceste pete, mulți apreciind o terasă care arată a ”vechi”.

SAMSUNG TECHWIN DIGIMAX-340

SAMSUNG TECHWIN DIGIMAX-340

Pietrele folosite pentru terase exterioare pot fi marcate de eflorescență, acel proces prin care apa iese la suprafață, aducând cu ea săruri și minerale aflate în stratul de ciment, mortar, pământ sau chiar în piatra înseși. De aceea trebuie mare grijă când alegem materiale pentru realizarea de hidroizolații, acestea contribuind în mod esențial la protejarea teraselor exterioare (și interioare!)

Curățarea teraselor din piatră naturală

Pentru îndepărtarea petelor, recomandăm soluții care implică amestecarea lor cu apă. După amestec, combinația rezultată se aplică pe piatră cu un burete sau cu o perie. În funcție de gradul de murdărire, soluția se lasă pe piatră între 5 și 30 de minute. (Dacă unele zone sunt foarte afectate, soluția poate fi lăsată pe piatră toată noaptea.)

Suprafața trebuie păstrată umedă în acest interval, așa că, dacă e nevoie, mai turnați soluție. După ce s-a scurs timpul estimat, soluția se freacă peste piatră cu o perie tare. La final se îndepărtează cu apă curată toate reziduurile rezultate în urma frecării, eventual cu ajutorul unei pompe cu presiune. După aceea, piatra trebuie impermeabilizată din nou, însă numai după ce se lasă la uscat minimum 24 de ore, pentru că la momentul resigilării porilor, piatra trebuie să fie perfect uscată.stone-polishing

Mare atenție în timpul manevrării soluțiilor de curățare!
Animalele nu trebuie să intre în contact cu soluția de curățare, deci e bine să le țineți departe de terasa pe care o curățați. Dacă soluția cade pe metale, textile sau suprafețe vopsite, aceasta trebuie ștearsă imediat. Este de evitat a se folosi soluția de curățare pe suprafețe calde. Conținutul recipientului sau aruncarea lui deschis în râuri sau lacuri este de asemenea de evitat.

Dacă nu ați mai curățat o terasă realizată din piatră naturală sau dacă nu ați fost martor la așa ceva, poate să vi să pară complicat. Nu e! În plus, această curățare nu se face decât o dată pe an și, în ultimă instanță, puteți apela la specialiști.

Mult mai important este că pe toată durata anului veți avea o terasă din travertin, marmură, granit sau ardezie pe care vă veți simți ca în vacanță, în compania familiei și prietenilor. Aceste terase din piatră naturală mai au un avantaj uriaș, acela că se pot combina cromatic și textural cu placarea exterioară a casei: socluri, stâlpi, glafuri, ziduri etc. Pentru a vă convinge de varietatea soluțiilor oferite de piatra naturală, puteți consulta oferta de la piatraonline.ro