Castelul Teleki din Posmuș, Bistrița-Năsăud, va fi restaurat cu 4,8 milioane de euro, bani europeni, și va fi transformat în centru cultural, scrie Mediafax.
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a aprobat un proiect de hotărâre privind stabilirea ultimelor detalii tehnice legate de reabilitarea castelului de la Posmuș. În Bistriţa-Năsăud există 12 castele nobiliare, declarate monumente istorice, însă majoritatea au fost revendicate de rudele vechilor nobili. Cele mai multe se află într-un stadiu avansat de degradare, Castelul Teleki din Posmuş fiind primul din judeţ care va fi restaurat în întregime şi deschis publicului larg.
Proiectul ”Reabilitarea şi Restaurarea Castelului din localitatea Posmuş, judeţul Bistriţa-Năsăud” va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional – Axa prioritară 5, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud reuşind să obţină o finanţare de 4,8 milioane de euro.
După reabilitare, castelul va fi amenajat pentru a găzdui ateliere de creaţie artistică, săli expoziţionale cu caracter muzeal, bibliotecă şi va avea o sală de expunere pentru carte veche, o sală de conferinţe, săli pentru întruniri şi primire turişti.
Clădirile castelului, construit la jumătatea secolului XVIII-lea, se află într-o stare avansată de degradare. Intervenţiile care se vor realiza cu fonduri europene vizează lucrări de consolidare, instalaţii noi, refacerea finisajelor, restaurarea componentelor artistice şi refuncţionalizarea întregului ansamblu ca destinaţie turistică.
Castelul de la Posmuş a fost construit la mijlocul secolulul al XVIII-lea în stil baroc de familia nobiliară Teleki. Pe laturi se aflau magaziile, grajdul şi închisoarea, în spate este clădirea principală a castelului, iar în faţă se afla bastionul de poartă construit în jurul anilor 1760. Bastionul, clădire în care se afla şi capelă, a fost folosit mai târziu ca și casă de oaspeţi. În 1823 conacul a fost afectat de un incendiu, iar reconstrucţia a durat şapte ani. După anul 1945, proprietatea familiei Teleki a fost naţionalizată şi clădirea a fost folosită ca sediu pentru Întreprinderea Agricolă de Stat. După 1989 conacul a fost abandonat şi în 2002 a intrat în proprietatea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.