Complexul Multifuncţional – Sala Polivalentă Braşov se va construi pe un teren cu o suprafaţă de 103.861 mp. pe locul unde a fost Stadionul Municipal, scrie www.bzb.ro. În acest sens, Primăria Braşov a finalizat tema de proiectare pentru scoaterea la licitaţie a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru construirea complexului. Pentru realizarea acestor documentaţii, încă de la începutul anului, în bugetul local al municipiului Braşov a fost prevăzută suma de 1,5 milioane de lei.
Primarul Braşovului, George Scripcaru, a precizat că pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic se va organiza o singură licitaţie, astfel încât să fie evitate piedicile în derularea acestei proceduri, dar şi pentru a exista garanţia că proiectul va fi implementat în cele mai bune condiţii.
Pe terenul fostului stadion se va construi o sală polivalentă cu o capacitate de minim 10.000 de locuri în condiţiile unei utilizări flexibile, destinată competiţiilor sportive, concertelor, conferinţelor, congreselor şi activităţilor culturale, cu respectarea regimului de înălţime precizat în certificatul de urbanism şi cu respectarea normelor în domeniu care să permită omologarea sălii la standarde naţionale şi internaţionale.
Capacitatea exactă a Sălii Polivalente se va stabili în funcţie de prevederile federaţiilor internaţionale ale sporturilor care se preconizează a fi găzduite, astfel încât să poată fi organizate competiţii de nivelul Ligii Campionilor sau Jocurilor Olimpice. „Am cerut ca în caietul de sarcini pentru această licitaţie să se prevadă obligativitatea celor care elaborează aceste documente să contacteze toate federaţiile sportive, pentru sporturile care ar urma să se desfăşoare în această sală, şi să obţină un punct de vedere cu privire la numărul minim de locuri necesar, pentru fiecare sport în parte, astfel încât sala să poată fi omologată la nivel olimpic”, a mai spus primarul, citat de publicația amintită.
Tribunele vor fi proiectate astfel încât să fie asigurată vizibilitatea pe toată suprafaţa de joc, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi. În sală vor fi amenajate în jur de 2.500 de locuri mobile, dar şi 500 fotolii VIP. De asemenea, potrivit temei de proiectare se vor realiza zone separate de acces pentru categorii de public, grupuri sanitare, spaţii pentru jucători şi artişti conform standardelor internaţionale, spaţii de depozitare şi tehnice, facilităţi VIP şi business, precum şi zone de alimentaţie publică pentru toate categoriile de spectatori.
Dimensionarea sălii va ţine cont de numărul de locuri propuse şi de dimensiunile suprafeţelor de joc aferente diferitelor sporturi propuse spre găzduire, dimensiuni ce se raportează la standardele federaţiilor sportive internaţionale de profil.
Conform reprezentanţilor primăriei, în viitoarea sală polivalentă se vor putea desfăşura competiţii sportive (tenis de câmp, tenis de masă, baschet, handbal, fotbal în sală, badminton, volei, floorball, box, atletism uşor – în sală), gimnastică, tir sportiv, atletică grea (haltere), scrimă, karate, judo, aikido şi alte sporturi posibile datorită modularităţii şi mobilităţii suprafeţei de joc şi a spaţiilor anexe), dar şi evenimente culturale (concerte, competiţii internaţionale de dans, congrese, simpozioane, vernisaje, adunări religioase etc.). Pentru disciplina atletism uşor (în sală) se va avea în vedere dotarea pentru minim următoarele probe, respectiv curse de 60 m, curse de 60 m cu obstacole, săritura în înălţime, săritura cu prăjina, săritura în lungime, triplu salt şi aruncarea greutăţii.
Municipalitatea braşoveană are în plan şi realizarea unor amenajări exterioare, mai exact zone verzi, alei pentru circulaţie pietonală şi carosabilă, accese, promenade, zone de odihnă destinate pietonilor, servicii, restaurant, spaţii de joacă pentru copii etc. De asemenea, sunt prevăzute terenuri în aer liber pentru baschet, tenis, volei, fotbal în aer liber. Tot pe acest teren se va amenaja şi o parcare la subsol şi pe sol, dar şi o zonă în care pot fi lăsate bicicletele. Spaţiile din afara sălii polivalente vor fi tratate într-un studiu peisagistic.
În tema de proiectare mai sunt prevăzute lucrări de refacere a carosabilului, trotuarelor şi aleilor din zona afectată de şantier. De asemenea, se vor amenaja drumuri noi de acces pentru toate autovehiculele şi se va prelungi pista de biciclete existentă în zonă, mai scrie www.bzb.ro