Firma de fundaţii speciale SBR Soletanche Bachy Fundaţii a început la finele lunii ianuarie săpăturile pentru dezvoltatorul Forte Partners pentru o clădire de birouri. Aceasta este situată lângă Palatul Telefoanelor din centrul Bucureștiului, în spatele hotelului Novotel.
Renumitul dezvoltator Forte Partners, cel care a dezvoltat clădirile de birouri Ștefan cel Mare Building, Nova Building și The Bridge 1 (din Grozăveşti), precum și proiectul rezidențial Londra 27, a început dezvoltarea clădirii de birouri de pe strada Matei Millo. Clădirea ar urma să fie gata la începutul anului 2021.
Cu ce firme de construcţii lucrează?
Pentru partea de fundaţii speciale, Forte a ales SBR Soletanche Bachy Fundaţii, una dintre cele mai importante firme care activează pe acest segment al construcţiilor, atât pe plan intern cât şi pe plan internaţional.
Compania a luat naştere în urmă cu circa 15 ani în urma fuziunii Soletanche (termenul vine de la sol etanş, prin care nu curge apa) cu Bachy, din doi mari jucători la vremea aceea, Soletanche firmă franceză înfiinţată cu aproximativ 100 de ani în urmă şi Bachy firmă britanică tot cam cu 100 de ani în urmă înfiinţată. În România suntem prezenţi ca brand dar fără prezenţă comercială încă din anul 1975, când autorităţile comuniste de la vremea respectivă au trimis ingineri în Franţa la Soletanche pentru a câştiga experienţă în ceea ce priveşte docurile uscate de la Mangalia şi metroul Bucureşti.
În România, compania a apărut în 1991 ca filială a Bachy iar prin fuziunea pe plan extern cu Soletenche, filiala din România a devenit Soletanche Bachy, undeva prin anul 2005. Compania a început să fie dezvoltată cu adevărat ca o filială locală după aderarea la UE.
Ca proiectant general şi arhitectură PTh a fost aleasă firma Deco Arhitects Studio (care are sediul pe Nerva Traian) iar ca proiectant general şi arhitectură DTAC a fost aleasă firma ADN Birou Arhitectură (din Bucureşti, strada Intrarea Ion Voicu).
Ca proiectant rezistenţă a fost aleasă firma Concept Structure (de pe strada Povernei), ca proiectant instalaţii mecanice a fost aleasă firma Maestro Proiect (Bucureşti, strada Arefu) şi, în sfârşit, ca proiectant instalaţii electrice firma DD Eurocom.
Despre proiect
Forte Partners a cumpărat în anul 2017 terenul de 1.700 mp de la Telekom România, teren situat între strada Ion Câmpineanu și strada Matei Millo. Caracteristicile terenului permit o dezvoltare de până la 9.000 mp de spații de birouri și arealuri destinate echipelor de angajați ai viitorilor chiriași. Clădirea de birouri ar urma să aibă două subsoluri, parter, mezanin plus alte 9 etaje.
Despre Forte Partners
Forte Partners, companie înfiinţată în anul 2014, este una dintre cele mai dinamice de pe piața imobiliară locală din ultimii trei ani. Fondatori au fost Geo Mărgescu (fost coordonator al activităților imobiliare din România ale Cefin), Ionuț Dumitrescu (fondatorul companiei de consultanță imobiliară Eurisko) și Johny Jabra (care a făcut exit de la brandurile Nova Brasilia în anul 2001 şi de la Primola în 2012). La începutul anului 2018, antreprenorul Ionuț Dumitrescu s-a retras din asociere și a plecat la dezvoltatorul imobiliar One United.
Forte Partners a dezvoltat până în prezent un portofoliu de proiecte în valoare de peste 300 de milioane de euro, atât în sectorul de birouri, cât și în cel rezidențial.
Unul dintre cele mai de amploare proiecte ale companiei este proiectul de birouri The Bridge, care cuprinde trei faze și va avea o suprafață de aproximativ 80.000 metri pătrați. Prima clădire a fost construită şi închiriată total, pentru ca anul trecut să fie deja vândut întregul proiect de trei clădiri celor de la Dedeman cu 200 milioane de euro.
Prima fază a proiectului The Bridge a fost livrată în decembrie 2016 și a marcat unele dintre cele mai mari tranzacții de închiriere de pe piață – BCR, cu 18.000 mp și IBM, cu 12.000 mp. Valoarea totală a primelor două faze ale proiectului a fost evaluată la 145 de milioane de euro.
În prezent, compania are în derulare proiecte precum The Bridge 2, Calderon 80 sau Aviației Park.
*Acest articol a apărut în ediţia print din luna februarie a revistei Constructiv