Iftime, FPSC: Doar 5% din muncitorii din construcţii a rămas fără contract în criza coronavirus

Pe şantierele din România se lucrează în continuare, foarte puţine şi-au suspendat sau încetat activitatea, o activitate dublată de măsurile de protecţie actuale, impuse de guvern, a declarat într-un interviu acordat revistei Constructiv, Adriana Iftime, director general al FPSC – Federația Patronatelor Societăților din Construcții.

Cum e situaţia pe şantiere? Câţi muncitori din construcţii au fost trimişi în şomaj tehnic?

Foarte puţine firme din domeniul construcţiilor au apelat la şomajul tehnic. Au existat doar situaţii izolat, unde câţiva beneficiari, brusc, au susţinut că nu mai au bani (situaţie reală sau nu), sistând astfel finanţarea.

Au mai existat situaţii pe restaurare, cum ar fi de exemplu la o mănăstire, unde era un şantier pentru restaurare, şi unde măicuţelor de acolo li s-a făcut frică să mai primească muncitorii pe şantier, de frică să nu ia virusul. Dar, repet, au fost situaţii izolate.

Câţi muncitori au rămas fără contract de muncă din construcţii?

Din cele circa 155.000 de concedieri, doar puţin peste 19.000 sunt din construcţii.

Cât înseamnă asta procentual, raportat la total?

Doar circa 5%, dacă raportăm 19.000 la circa 360.000 de muncitori din construcţii.

Dar din şantierele rutiere, ce semne aveţi?

Amintesc aici doar câteva: CNAIR are lucrări la autostrada A2, pe şantierele din Moldova nu s-a sistat nicio lucrare de drumuri, poate doar o uşoară temporizare la aeroportul din Suceava şi, în general, nu avem veşti rele.

Mă întreb dacă nu cumva ar fi acum momentul ca autorităţile publice să intensifice investiţiile legate de lucrări de canalizare cu apă, lucruri care ţin de igienă, un aspect atât de important în actuala perioadă.

Dacă ar fi să vorbim despre producători de materiale de construcţii, eu i-am auzit pe destui jucători care susţin că activitatea se desfăşoară fără întreruperi. Dumneavoastră ce semne aveţi?

Mai mult decât atât, aud de firme care încep să producă materiale de construcţii pe plan local, probabil ca să se reducă dependenţa de import.

Sectorul construcţiilor presupune un lanţ destul de lung de firme corelate acestui sector. Orice scădere a construcţiilor ar atrage un efect de domino. Care ar putea fi companiile corelate afectate?

Categoric. Orice scădere a sectorului de construcţii ar atrage imediat dispariţia sau reducerea afacerilor pentru multe firme din domenii precum proiectare, execuţie, distribuţie, cercetare, producători de materiale de construcţii, producători de utilaje pentru construcţii, firme cu care antreprenorii din construcţii sunt legaţi direct şi indirect.

Amintim aici că FPSC, înfiinţată în anul 2006, este constituită din 5 patronate din domeniul construcțiilor:
• Patronatul Societăţilor din Construcţii – PSC
• Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă – PPTT
• Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice – UNRMI
• Asociația Română a Distribuitorilor de Metale – ARDIMET
• Patronatul Drumarilor din România.