Gradul de execuție al Sălii Polivalente de la Oradea este de 70%. O parte din învelitoarea sălii a fost realizată, suprafața de joc de pe terenul mare fiind acum pe jumătate acoperită. La proiectul în valoare totală de 112 milioane de lei (circa 23 de milioane de euro) suportat în principal de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, Primăria Oradea contribuie cu o confinanțare de circa 5,2 milioane de euro. În plus, Primăria are în responsabilitate componenta de încălzire pe apă geotermală, dar și amenajările exterioare, și acelea estimate la circa 5 milioane de euro ,scrie Bihor Online.
Termenul de finalizare al lucrării a fost decalat cu o lună, de la 30 iunie la 31 iulie 2021. Ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, spune că această decalare se datorează faptului că instituția pe care o conduce și CNI au acceptat ca, la solicitarea Primăriei Oradea, să asigure un sistem de sonorizare peformant, pentru evenimentele non-sportive, cum ar fi concertele și spectacolele. De asemenea, ministerul a acceptat să schimbe soluția pentru suprafața de joc, astfel încât aceasta să fie la nivelul normativelor actuale pentru jocurile sportive, cerute de federațiile internaționale.
Costurile adiționale se ridică la 5,5 milioane de lei, spune Cseke. Pentru aceste noi echipamente, vor fi necesare noi achiziții publice. Florin Birta s-a consultat cu specialiști din sport și din domeniul evenimentelor, astfel încât să fie asigurate cele mai bune condiții de desfășurare a evenimentelor din noua polivalentă. Astfel, primarul a mulțumit CNI pentru receptivitate.
“Vom aloca resursele necesare pentru ca acest obiectiv să fie finalizat în termenul stabilit”, promite ministrul originar din Marghita. “Cu siguranță, data de 31 iulie reprezintă o dată limită în care ne putem încadra”, a precizat reprezentantul constructorului Erbașu, prezent pe șantier.
“Mobilizarea constructorului este bună, s-a avansat mult, lucrurile merg într-o direcție bună. Este o sală a sporturilor cu capacitate flexibilă. Pentru meciuri de handbal, de 5.200 de locuri, pentru baschet și volei minim 5.500 de locuri și pentru evenimente non-sportive minim 7.200 de locuri. Este o sală mult așteptată de orădeni, de bihoreni și sper că în această vară să o putem inagura”, a declarat ministrul Cseke.
Primarul Florin Birta a arătat că Primăria Oradea susține 20% din valoarea sălii polivalente. Mai mult, are în sarcină realizarea sistemului de încălzire, printr-un proiect câștigat pe fonduri norvegiene. Tot Primăria va amenaja spațiile exterioare: iluminat public, căi rutiere de conectare a sălii cu străzile din jur, respectiv spații și alei pietonale de acces, plus spațiile verzi aferente, mai arată publicația amintită.