Roxana Ghioca, Austrotherm: Producem polistiren la capacitate maximă*

Din luna mai, compania a revenit cu producția la normal şi, mai mult decât atât, investeşte în noi linii de fabricație şi noi produse pentru piața locală.

Înfiinţat la începutul anilor ’50, marele producător Austrotherm este prezent în România de peste 20 de ani. Din materialul de mai jos puteţi afla mai multe despre piaţa locală de polistiren şi despre afacerile grupului de la Roxana Ghioca, director general Austrotherm România, care a acordat un interviu revistei Constructiv.

Cum a fost perioada de la începutul crizei sanitare pentru Austrotherm România în privinţa activităţii de producţie?

Primul trimestru al anului a fost unul foarte bun, cu creşteri susținute față de anul anterior, cu o perspectivă spectaculoasă. Însă lunile aprilie și mai au venit cu constrângeri, panică, necunoscute, îndoieli şi incertitudini. Toate acestea au avut impact negativ asupra cererii din piață şi implicit asupra activităților de producție, distribuție și vânzare. Apoi am depășit acel moment în care activitatea de producție a fost redusă la 50%-60% și din 15 mai am revenit la capacitate maximă, respectând toate normele de igienă și de distanțare impuse de noile realități. Am construit o echipă pregătită, iar obiectivul principal este acela de a ne îmbunătăți continuu, de a ne plia pe nevoile pieței, de a răspunde corect și în cel mai scurt timp cerințelor celor cu care lucrăm.

Pentru ce produse ale companiei a existat cea mai mare cerere ca volum în această perioadă? Ce s-a schimbat în acest sens faţă de perioada preepidemie?

Din fericire pentru piața construcțiilor, aceasta a fost afectată într-o mai mică măsură. Desfăşurarea muncii pe șantier, în spații deschise, necesitatea de a încheia sau continua proiecte lansate anterior primăverii, dar mai ales potențialul pieței din România au dus la continuitate pentru afacerile legate de construcții. A existat și există încă o cerere solidă de material izolant şi în zona publică, și în cea privată. România este abia la început de drum în povestea eficientizării spațiilor de locuit sau a celor administrative și industriale. Dacă ar fi să fac un top al cererii, polistirenul extrudat ar fi pe primul loc, urmat de Eps 80 și Eps 100, produse utilizate cu succes atât în proiecte noi, cât și la reabilitări.

Ce volum de polistiren estimați că livrați în acest an, pe plan local?

Cererea a crescut în trimestrul trei, ne-am aliniat acesteia, am reușit să implementăm soluții conforme cu situația actuală. Portofoliul de clienți s-a menținut, au intrat în portofoliu și clienți noi. Cât despre cantități, anul acesta ne apropiem de 700.000 de metri cubi de polistiren livrați în această piață. Piața este dinamică și va fi influențată în continuare de acest virus, dar și de deciziile luate la nivel european, de deciziile politice luate la nivel național… dar cred încă într-o cerere constantă pe piața materialelor termoizolante.

Ați lansat produse noi? Care sunt trendurile pentru cererea de produse clasice?

Dacă în zona de construcții civile suntem deja implicați major, am lansat de puțin timp și un produs adresat infrastructurii rutiere, cu care am participat deja la proiecte mici de aplicații de inginerie geotehnică. Produsul se numește GeoBlock și este utilizat cu succes de mai bine de 70 de ani în Canada, SUA, Norvegia, Suedia.

Pentru România, acest produs ar eficientiza economic proiectele de infrastructură, dar și din punctul de vedere al timpilor de execuție. Produsul fiind extrem de versatil, poate fi utilizat și în zona de design urban. Astfel, acoperișurile vegetative oferă multe beneficii unei clădiri, în special în zonele aglomerate. Acestea reduc scurgerile prin gestionarea apei pluviale, îmbunătățesc calitatea aerului, dar și reduc temperatura aerului.
Austrotherm GeoBlock poate fi tăiat pentru a se potrivi cu geometrii diverse, poate fi instalat pe acoperiș fără echipament special și nu adaugă nicio greutate semnificativă structurii acoperișului.

În ceea ce privește cererea pentru materiale termoizolante clasice, ponderea se îndreaptă către produsele premium, pentru polistirenul expandat Eps 80 și polistirenul expandat grafitat AF plus, cele două produse fiind recomandate pentru fațadă în sistemele ETAG și ETICS. Un trend ascendent îl au și produsele recomandate pentru terase clasice sau în pantă, cu densități mari: Eps 100, Eps 120, Eps 150, Eps 200. Estimez că anul 2020 va aduce o pondere de peste 85% a acestor categorii premium.

Au existat variaţii importante în preţul materiilor prime?

Mai întâi, câteva aspecte legate de polistiren şi materii prime. Polistirenul este un polimer aromatic sintetic obținut din monomer de stiren.
Polistirenul este una dintre cele mai utilizate materiale plastice, amploarea producției sale fiind de mai multe milioane de tone pe an. Utilizările acestuia sunt multiple, industria construcțiilor fiind doar o parte dintre beneficiari. Asta pentru că şi alte industrii precum industria alimentară, electrică, de mobilă, auto, farmaceutică, jucării și suport educațional, teatru și film, industria de ambalaje etc. folosesc la rândul lor acest material. Mai amintesc şi faptul că stirenul este un compus organic, derivat al benzenului, incolor şi este precursorul polistirenului, dar și al altor copolimeri.

Din analizele celor din domeniu reiese că producția de polimeri pe bază de stiren a devenit cea de-a treia producție de polimeri din lume. Astfel, orice variație de cost în zona stirenului produce o reacție în lanț pentru o gamă foarte mare de produse, nu doar pentru polistiren.
Anul 2020 poate fi așezat în categoria anilor în care nu am avut fluctuații majore de preț, cel puțin până acum. Pe final de an, așteptăm o creștere a costurilor în zona materiilor prime ca urmare a mișcărilor din macroeconomie.

Ce înseamnă polistiren de calitate într-o perioadă când impresia generală, a necunoscătorilor, e că polistirenul e peste tot la fel?

E vorba despre experiență, calitate şi serviciile din spatele produsului. Experiența grupului Austrotherm este de peste 60 de ani în domeniu şi peste 20 de ani pe plan local. În cei peste 20 de ani de activitate în piața din România, Austrotherm a produs și livrat către parteneri produse a căror garanție este dată în primul rând de rețetele de fabricație respectate întocmai, aliniate la standarde de calitate certificate.
Polistirenul a devenit un material bine cunoscut de aplicatori/ constructori și, mai mult decât atât, constructorii s-au obișnuit să utilizeze corect diferitele tipuri de polistiren în funcție de aplicațiile inginerești. Deja s-au implementat sortimentele de înaltă densitate pentru termoizolarea teraselor și pardoselilor, iar EPS 80 a devenit produsul cel mai utilizat pentru termosistemele de fațadă.
Acesta este motivul pentru care a scăzut volumul pentru sortimentele de densitate mică (care au o utilizare mai restrânsă, doar la interior pentru termoizolarea acoperișurilor șarpantă sau în partițiile interioare).

Prin ce vă deosebiți de concurență? Ce servicii vin la pachet cu calitatea produselor?

Calitate nu înseamnă numai calitatea intrinsecă a polistirenului (parametri calitativi – compresiune, tracțiune, conductivitate etc.), ci și serviciile din spatele produsului (documetație tehnică, personal calificat, livrare etc).
Austrotherm este un produs de calitate cu un brand puternic din mai multe motive:
– respectăm normele în vigoare, de la documentația tehnică până la etichetare (o parte din concurență încă mai are pe eticheta produsului clasa de foc aferentă termosistemului, pentru a induce în eroare clienții);
– oferim consultanță tehnică pentru aplicații specializate (foarte puțini oferă acest serviciu) inclusiv proiectanților pentru alegerea produselor corecte în cadrul proiectelor noi;
– avem o gamă largă de produse expandat/ extrudat/ profile fațadă/resolution;
– răspundem cu promptitudine diferitelor solicitări din partea distribuitorilor/beneficiarilor finali, ceea ce aduce un plus în colaborarea cu noi;
– flexibilitatea de care dăm dovadă pentru a răspunde solicitărilor pentru produsele speciale;
– timpul scurt de livrare, inclusiv pentru produsele atipice.
Avantajul nostru competitiv într-o piață dinamică este dat tocmai de acest cumul de motive.

Prin anul 2012, spre exemplu, se vorbea despre peste 250 de milioane de metri pătraţi de clădiri care trebuie izolate termic. Cum e situaţia acum?

În România există 5,6 milioane de clădiri din care 90% rezidențiale cu 644 de milioane de metri pătraţi de suprafață încălzită. Până în 2020 au fost reabilitate energetic doar 6% din total, din care 5% din rezidențial și 9% din celelalte categorii. Directivele europene prevăd ca din anul 2021, toate clădirile nou construite să aibă la bază conceptul NZEB ( Near Zero Energy Building). Cu alte cuvinte, consumul de energie în exploatarea unei clădiri să fie aproape zero. Una dintre măsurile ușor de aplicat pentru a atinge acest obiectiv este o termoizolare mai bună a clădirilor – fundații, fațade și, nu în ultimul rând, acoperișuri/terase.

Cât de gros trebuie să fie polistirenul?

În funcție de specificul climei în zona în care se construieşte, pentru fațadă grosimea polistirenului trebuie să fie de minimum 15-20 cm, iar pentru acoperiș/terasă de minimum 25-30 cm. Conform Directivei UE 2018/ 844, România a adoptat o strategie de renovare pe termen lung în care se angajează să renoveze tot fondul construit până în 2050.

Un alt angajament corelat este să treacă la o economie decarbonată prin mobilizarea unor investiții de 12,8 miliarde de euro, publice și private, până în 2030, investiții care vor cuprinde deja în această perioadă 32% din totalul de clădiri. Este o țintă foarte ambițioasă, deci va fi loc de creștere sustenabilă pe piața reabilitărilor.

Din 2021, toate clădirile noi trebuie să fie eficiente energetic. Fiecare aplicație ar trebui să folosească materialele recomandate, iar polistirenul expanadat și cel extrudat sunt materiale care îndeplinesc condițiile tehnice. Aici la Austrotherm, pe lângă polistirenul expandat și cel extrudat, care se pot folosi cu succes pentru izolarea caselor eficiente energetic, avem și o propunere exclusivă pentru piața din România. Este vorba despre Resolution, produs cu lamda 0,022.

Puteţi numi câteva proiecte importante unde au ajuns produsele Austrotherm în acest an?

Austrotherm România livrează produse și soluții la nivel național. Printre proiectele la care am fost prezenți vă pot enumera: cartierul rezidențial Primavera Deva, parcare subterană auto Oradea, anvelopări P+10: Reșița, Timișoara, Deva, cartier Victor Babeș, Baia Mare, unde am livrat Eps 100, Estimo Cluj, unde s-a lucrat pe acoperișuri cu polistiren de pantă, Proiect Concept Invest, cartier rezidențial Baia Mare, unde am livrat polistiren extrudat și expandat, Bucharest Țiriac Tower, unde am livrat polistiren extrudat Top 30 și Top 50, Maurer Residence TârguMureș, Hotel Telekom – Sovata, polistiren extrudat și expandat, iar în Constanța am livrat produse la proiecte precum Lake Residence Zeido Residence, Tomis. De asemenea, am livrat produse la stadionul UTA, la extinderea Continental din Iaşi, la multe din halele Lidl, Kaufland, la extindere hala Bosch din Cluj şi tot acolo la extinderea halei Delonghi sau la hala Autonet în Miercurea Ciuc.
În ultimii 3-4 ani a crescut cota de piață pentru produsele premium Austrotherm. Este apreciat atât polistirenul extrudat, care depășește în 2020 o cotă de piață de 29%, cât și polistirenul expandat. Sunt convinsă că vom păstra ritmul de creștere al cotei de piață și în anii următori.

De la ce fel de proiecte vă aşteptaţi să vină cererea pentru produsele Austrotherm în România?

Piața de real estate a fost și va fi în continuare o opțiune de investiție, indiferent de situația economică. Deşi este printre primele industrii care simt efectele negative ale acestui virus, piața imobiliară se va repoziționa și va rămâne pe lista investitorilor.
Așteptăm schimbări în ceea ce privește opțiunea cumpărătorului și considerăm că un efect pozitiv al crizei poate fi cel legat de nevoia de calitate. Această nevoie de calitate poate fi tradusă prin nevoia de spațiu privat mai mare sau nevoia de un spațiu privat mai bine organizat.
Ne aşteptăm ca spațiile locative sau industriale care se vor lansa după 2021 să fie construite cu responsabilitate față de mediu, cu consum redus de energie, cu materiale de calitate standardizată.

La cât estimaţi piaţa polistirenului expandat pentru acest an? Dar piaţa polistirenului extrudat?

Estimez piața de polistiren expandat la aproximativ 100 de mil. €, iar pe cea de polistiren extrudat la 32-43 de mil. €. Evident, anul nu s-a încheiat, iar estimarea se bazează doar pe analizele noastre interne, fară a avea o statistică în acest sens.

Ce estimări aveţi pentru afacerile Austrotherm în România pentru 2020?

Anul 2020 poate fi considerat un an bun pentru Austrotherm. Cifra de afaceri depășește 22 de milioane de euro. Volumele vândute sunt comparabile cu cele ale anului 2019 în ceea ce privește polistirenul expandat și depășesc încurajator volumele anului 2019 în ceea ce privește polistirenul extrudat. De aici și necesitatea de a realiza cât mai repede o extindere a capacității de producție.

Ce investiţii aveţi în curs sau în pregătire?

Fără îndoială, cel mai important proiect din acest an este extinderea capacității de producție pentru XPS. Avem în curs de finalizare montarea unei noi linii de polistiren extrudat care va creşte capacitatea fabricii din Horia/Neamț la 200.000 de metri cubi pe an. Proiectul este în derulare – am depășit deja două dintre etape. La început a fost etapa de evaluare și documentare în vederea depunerii dosarului pentru obținerea acordului de finanțare. Aceasta a durat mai puțin de două luni. Acordul de finanțare a fost emis în zece săptămâni de la depunerea cererii. Valoarea totală a investiției este de 3 milioane de euro. Suma este alocată extinderii halei de producție și a unei linii moderne de fabricație XPS.

Linia de fabricație este complet automatizată, realizată integral cu echipamente de la cei mai cunoscuți producători din Europa. Aceasta va include o parte de ambalare și paletizare automată integrată pentru cele două linii de fabricație.

Pe lângă creșterea capacității fabricii, vom avea și posibilitatea introducerii de produse noi în producția locală. Tot în acest an, chiar în plină perioadă de izolare, am finalizat instalarea unei linii noi pentru polistiren de pantă. Această linie optimizează intern procese printr-o productivitate crescută şi, în plus, oferă posibilitatea optimizării muncii în șantier pentru montatori, datorită unei metode de proiectare noi.

În perioada imediat următoare discutăm creșterea capacității de producție pentru polistiren expandat în partea de vest a țării. Vom lua în calcul cota de piață din această zonă, impactul extinderii capacității de producție asupra pieței din România şi, mai ales, necesitatea de a fi aproape de partenerii noștri loiali din zonă. Industria materialelor termoizolante va merge înainte, iar noi ne vom adapta cerințelor pieței.

*Acest articol a apărut în ediția print din luna decembrie a revistei Constructiv