Rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, a prezentat câteva imagini de la șantierul din Piața Romană nr. 7, acolo unde se consolidează Casa Nanu Muscel și se construiește o clădire nouă. ”Avansăm cu șantierul din Piața Romană nr. 7. Fundația clădirii noi și lucrările de restaurare la Casa Nanu Muscel progresează în paralel și merg conform graficului”, susține Istudor.
Guvernul a aprobat în 2019 hotărârea pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii “Consolidare, restaurare şi extindere imobil ASE Bucureşti – Spaţii de educaţie şi cercetare ASE Bucureşti, Piaţa Romană nr. 7”. Academia de Studii București și Ministerul Educației investesc 49,9 milioane de lei, deși valoarea totală a investiției era 40.289.000 lei, calculată după prețurile valabile la 27.06.2013.
După patru ani de litigii, ASE a redeschis în 2020 șantierul de la Casa Nanu-Muscel, celebra vilă din Piața Romană care se afla într-un stadiu avansat de degradare.
Proiectul prevede atât restaurarea monumentului istoric, cât și ridicarea în spatele lui a unui bloc de 7 etaje.
Povestea vilei de la ASE începe în 1903, când clădirea Academiei de Studii Economice nici nu exista. Casa i-a apartinut unui profesor, fost director al Spitalului Colțea. Abia după 23 de ani de la ridicarea ei, avea să apară lângă și Academia de Studii Economice.
După o perioadă lungă de procese și degradare vizibilă a casei, ASE a cumparat imobilul în 2012, cu 3,5 milioane de euro, promițând că îl va restaura.
Actuala autorizație de construire a fost eliberată de Primăria Capitalei pe 22 ianuarie 2020, are ca obiectiv consolidarea, restaurarea și extinderea casei S+P+1+M/ 3S+P+7 (noua clădire), iar termenul de finalizare prevăzut este 10 septembrie 2023.
Conform Academiei de Studii Economice, după finalizarea lucrărilor, în casa Nanu Muscel vor fi organizate expoziții de artă contemporană și va fi deschisă o cafenea.
Mai multe ONG-uri care se ocupă cu salvarea patrimoniului au contestat de-a lungul anilor construcția de 7 etaje, din spatele monumentului istoric, care va schimba vizibil aspectul zonei. De cealaltă parte, ASE susține că noua clădire nu va depăși înălțimea cornișei clădirii ASE.