Akcent Development a început construcția a 723 de apartamente în zona Bucureștii Noi, în complexul Akcent City, cel mai mare proiect de anvergură aprobat după intrarea în vigoare a reglementarilor privind normele nZEB în sectorul 1 al Capitalei și care va atrage o investiție de 90 de milioane de euro.
Complexul Akcent City, a cărui construcție a început deja de o lună, va avea 5 blocuri care vor fi construite într-o singură fază, termenul de finalizare fiind de 24 de luni, respectiv octombrie 2025. Totodată, complexul, care va însuma de la garsoniere până la apartamente de 4 camere, va pune la dispoziția locuitorilor 915 locuri de parcare, subterane și supraterane, dar și infrastructura necesară pentru montarea stațiilor de încărcare pentru autovehiculele electrice.
Proiectul a fost autorizat la jumătatea anului trecut, iar premergător începerii construcției terenul a fost curățat prin demolarea construcțiilor vechi existente pe acesta, o fostă hală industrială, astfel că noua investiție va contribui la regenerarea urbană a zonei.
Autorizația de construcție a fost emisă cu respectarea dispozițiilor europene privind eficiența energetică și reducerea dioxidului de carbon.
Laurențiu Afrasine, CEO Akcent Development: ”Akcent Development crede și a crezut mereu în maturitatea pieței și în trendul crescător al nevoii de spațiu locativ. Bucureștiul s-a dezvolat într-un ritm destul de alert, așa și cum ar trebui să fie o capitală europeană. Blocajul administrativ înregistrat la nivel de Capitală a dus la o scădere drastică a ofertei de apartamente noi pe piață. De asemenea, nivelul prețurilor la materialele de construcții s-a stabilizat având drept consecință un preț corect pe mp construit de dezvoltator. În luna august 2023, prețul pe metru pătrat solicitat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 3% față de aceeași lună a anului anterior. Ca o consecință a faptului că nu s-au mai livrat foarte multe apartamente noi a fost și creșterea prețurilor apartamentelor vechi, în medie, cu 5%, conform datelor publice.”
Facilitățile și dotările pe care noul complex rezidențial le va oferi au ca scop reducerea consumului de energie și crearea unei comunități cu impact redus asupra mediului înconjurător. Astfel, apartamentele vor avea centrale termice de ultima generație situate pe terasele blocurilor pentru care se va folosi forța de gravitație pentru a face alimentarea cu agent termic a apartamentelor – cu implicații directe în consum redus de energie/costuri individuale pentru consumatorul final. De asemenea, pe terasele blocurilor vor fi montate panouri solare pentru reducerea consumului de energie electrică, va fi utilizată tâmplărie cu un înalt grad de eficiență energetică menită să răspundă normelor nZEB.
În plus, se va pune accent deosebit pe spațiile verzi din complex, fiind amenajate doua zone de agrement pentru copii și curți private și un procent semnificativ de spații verzi pentru locuitorii complexului. Clădirile vor fi construite având un mix de fațadă termosistem – ventilată ce va asigura, de asemenea, un grad de eficiență energetică foarte mare. Proiectarea ansamblului s-a facut pentru rezistența sporită la cutremure și după ultimele normative, iar apartamentele vor avea încălzite în pardoseală.
Laurențiu Afrasine, CEO Akcent Development: ”Desi mulți „analiști” au previzionat căderea pieței imobiliare, ieftiniri majore la apartamentele noi etc, vedem că acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu se va întâmpla nici în 2024. Anul 2023 a fost unul echilibrat din punct de vedere al pieței imobiliare, adică a decurs conform așteptărilor și trendul a fost unul stabil. În 2024 vor fi ceva schimbări pentru că vom avea un an care ar putea fi dominat și de agitație pe scena politică, având în vedere alegerile prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare, care ar putea opri sau încetini reformele semnificative de care economia românească are nevoie pentru a rămâne competitivă pe termen lung.”