Anul trecut, dezvoltatorii au finalizat 11 proiecte de retail, totalizând aproximativ 215.000 de metri pătrați, atingând astfel un nivel record în ultimii 7 ani. 60% din această suprafață reprezintă parcuri de retail, iar orașele beneficiare ale acestor investiții includ Craiova, Alba Iulia, Arad, București, Giurgiu și Vaslui, conform datelor furnizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. În plus, planurile de investiții pentru următorii cinci ani sunt semnificative, cu proiecte ce depășesc 500.000 de metri pătrați aflate în diverse stadii de planificare sau construcție.
Dezvoltatorii au în plan să adauge noi proiecte de retail sau să extindă cele deja existente, concentrându-se în principal în afara Bucureștiului, în orașe precum Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Pitești, Bacău sau Galați. Prime Kapital, NEPI Rockcastle și Iulius Group sunt printre cei mai activi dezvoltatori, având planuri anunțate pe termen scurt și mediu.
În ultimul trimestru al anului 2023, au fost finalizate proiecte de retail cu o suprafață totală de 144.000 de metri pătrați, contribuind la un stoc național de spații de retail de 4,45 milioane de metri pătrați la finalul anului precedent. Dintre acestea, 54% reprezintă facilități tip mall, 40% parcuri de retail și 6% galerii comerciale.
Promenada Craiova, cu o suprafață de 80.000 de metri pătrați (din care 53.300 metri pătrați sunt un mall și un retail park de 26.400 metri pătrați), deținută de NEPI Rockcastle și Dedeman, a fost cel mai mare proiect de retail finalizat în ultimul trimestru și în întregul an 2023. AFI Arad și Cosmopolis Plaza au fost alte proiecte finalizate în același trimestru, reprezentând parcuri de retail.
În 2023, s-a remarcat continuarea interesului brandurilor internaționale pentru piața locală, cu retaileri precum Lefties, Wittchen, Jimmy Key, Kiko sau Happy Group deschizându-și primele magazine în România.
Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency la Cushman & Wakefield Echinox, subliniază că după o perioadă în care atenția dezvoltatorilor s-a concentrat exclusiv asupra parcurilor de retail, aceștia își îndreaptă acum atenția către orașele mai mari. Retailerii devin mai exigenți în privința spațiilor pentru noi magazine, focalizându-se în special pe locații premium. Această schimbare ar putea atrage un nou val de dezvoltări de centre comerciale și, implicit, un nou val de retaileri în România.
Anul trecut, departamentul Retail Agency al Cushman & Wakefield Echinox a intermediat 26 de tranzacții de închiriere, totalizând aproximativ 30.000 de metri pătrați în București și principalele orașe din țară, având clienți precum Somproduct, Mobexpert, Noriel, Jimmy Key sau Wittchen.
În ceea ce privește chirii, acestea au atins un nivel de stabilizare la 80-85 euro/mp/lună în București, în timp ce în orașele secundare (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța) se situează între 50-65 euro/mp/lună, iar în cele terțiare la 30-35 euro/mp/lună.
Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, operând independent, dispune de o echipă de peste 80 de profesioniști care furnizează o gamă completă de servicii de consultanță imobiliară pentru investitori, dezvoltatori, proprietari și chiriași. Cu o prezență globală în peste 60 de țări și 52.000 de angajați, Cushman & Wakefield este un lider în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, oferind consultanță în gestionarea activelor și investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare, cu venituri de 10,2 miliarde de dolari.