CBRE: Peste 294.000 mp de spaţii de birouri de clasa A vor fi livrate în acest an în Bucureşti

Peste 294.000 mp de spaţii de birouri de clasa A vor fi livrate în acest an în Bucureşti, în 16 proiecte imobiliare, relevă cele mai recente date ale CBRE privind piaţă imobiliară. În primul semestru al acestui an au fost deja daţi în folosinţă 155.500 mp de birouri în 8 proiecte imobiliare iar până la sfârșitul anului mai sunt anunțate 8 proiecte, totalizând aproximativ 138.500 mp.

Aproape jumătate din totalul spațiilor de birouri deja livrate, respectiv 48%, se află în zona de Nord a Capitalei, în cele trei mari proiecte dezvoltate aici şi anume: Globalworth Tower şi Gara Herăstrău Office Building, operate de Globalworth precum și ultima clădire din proiectul Green Court Bucharest, dezvoltat de Skanska, cu o suprafață totală închiriabilă de 15.670 mp, unde CBRE este agent co-exclusiv.

Din totalul spațiilor de birouri anunțate până la sfârșitul acestui an, 68% din acestea se află situate în zona Pipera, mai arată datele prelucrate de CBRE. O cincime din spațiile de birouri noi din Pipera, respectiv 22%, o reprezintă prima fază a proiectului Metroffice dezvoltat de Immofinanz, a cărui livrare este prevazută pentru trimestrul al patrulea din 2016.

Pentru anul 2017 sunt anunțate 9 proiecte imobiliare care însumează aproximativ 179,000 mp de spații de birouri. Zona de Vest are cea mai mare pondere, respectiv 34%, unde se află cel mai mare proiect din zonă, The Bridge, dezvoltat de Forţe Partners, urmată de Pipera, cu 31%, unde se vor livra primele 2 clădiri din proiectul Globalworth Campus, dezvoltat de Globalworth, şi de zona de Centru, cu 26%.

Cel mai mare proiect imobiliar din Centru, cu o pondere de 68% din totalul spațiilor anunțate pentru această zonă este Timpuri Noi Square. Proiectul dezvoltat de Vastint Group şi unde CBRE este agent exclusiv, are ca dată de livrare trimestrul al doilea din 2017.

“Piaţa spaţiilor de birouridin Bucureşti se consolidează şi se extinde constant, într-un ritm care reflectă performanțele industriilor dinamice de vârf ale României – IT, outsourcing, sectorul financiar – care sunt motorul creșterii economice”, este de părere Mihai Păduroiu, Head of Advisory&Transaction Services | Investor Leasing | Office, CBRE România.

Datele CBRE mai relevă că şi 2018 va fi un an dinamic pentru piaţă de real estate din Bucureşti, urmând a fi livrate aproximativ 433.000 mp în 19 de proiecte imobiliare. Cele mai multe dintre acestea, aproximativ 41%, vor fi în zona de Vest, în care dezvoltatorul Skanska va livra prima clădire a proiectului Campus 6, co-exclusivitatea fiind asigurată de CBRE, cu o suprafață totală închiriabilă de 22.200 mp.

Tot în 2018 este prevăzută finalizarea proiectului Business Garden Bucharest, cu o suprafață totală închiriabilă de 41,000 mp, dezvoltat de Vastint Group. La sfârșitul anului 2017 – începutul lui 2018 este anunţat şi proiectul Orhideea Towers cu o suprafață închiriabilă de 36,900 mp, dezvoltat de CA Immo. În total în anul 2018, CBRE estimează că se vor finaliza în zona de vest aproximativ 178,000 mp.

De asemenea şi în zona de Nord, care reprezintă 23% din suprafața totală de spaţii de birouri anunțată, Skanska estimează livrarea a primei clădiri din roiectul Equilibrium (CBRE este agent co-exclusiv) dezvoltat în zona Barbu Văcărescu, cu o suprafață închiriabilă de 20,800 mp.

În Centre Business District (CBD), cel mai activ proiect în construcţie, prevăzut a fi livrat în trimestrul al doilea din 2018, este The Mark din zona Buzeşti, dezvoltat de S Immo, cu o suprafață de aproximativ 25,000 mp, unde CBRE este de asemenea agent co-exclusiv.