Globalworth, active de 1,2 miliarde de euro în România

Globalworth, un foarte important investitor pe piața de birouri din Europa Centrală și de Est, a înregistrat, în primele șase luni ale anului 2018, o creștere a portofoliului său la 920.000 de metri pătrați de suprafață totală închiriabilă (GLA). Valoarea portofoliului a ajuns la 2,1 miliarde de euro, dintre care 1,2 miliarde sunt reprezentate de activele din România și aproape 1 miliard de euro de activele din Polonia. Venitul operațional net al companiei a atins cifra de 51,7 milioane de euro, reprezentând o creștere cu135% față de rezultatele din primul semestru al anului 2017, ca urmare a intrării pe piața din Polonia și a extinderii continue din România.

„Globalworth a continuat să înregistreze o dezvoltare puternică în 2018, susținută prin extinderea noastră strategică în Polonia. În prima parte a anului, am devenit liderul pieței poloneze de birouri, semnând două dintre cele mai mari cinci tranzacții din 2018. Vom continua să identificăm alte posibile oportunități în aceste condiții atractive ale pieței, potrivit strategiei noastre de a ne consolida poziția de principal proprietar de birouri din Europa Centrală și de Est, prin portofoliile noastre din România și Polonia. La fel ca până acum, ne dorim să fim partenerul ales de o varietate cât mai mare de chiriași de top deja prezenți în regiune sau care își doresc să se extindă aici”, a declarat Dimitris Raptis, Deputy Chief Executive Officer și Chief Investment Officer la Globalworth.

În primul semestru al acestui an, compania a investit 276,2 milioane de euro în noi achiziții și în continuarea strategiei sale de dezvoltare. În România, compania a achiziționat 3 terenuri în București pentru viitoare clădiri de birouri, dintre care două se află în noul CBD al Bucureștiului, iar cel de-al treilea, pe bulevardul Preciziei, în imediata vecinătate a proiectului Renault Bucharest Connected din partea de vest a orașului. În Polonia, portofoliul Globalworth a crescut cu achiziția a încă trei clădiri de birouri în trei orașe cheie: Cracovia (Quattro Business Park), Varșovia (Warta Tower) și Wroclaw (West Link). Pe lângă acestea, în iulie, Globalworth a cumpărat încă o clădire în Varșovia, respectiv Spektrum Tower.

În ceea ce privește dezvoltarea proiectelor deja începute, compania a anunțat finalizarea Tower 2 din Campusul Globalworth din București, urmată de începerea construcției clădirii Tower 3, care va dispune de un spațiu de 34.800de metri pătrați și va fi finalizată în cel de-al patrulea trimestru al anului 2019. În același timp, proiectul mixt Renault Bucharest Connected, cu o suprafață de 42.300 metri pătrați, este în plină dezvoltare și va fi finalizat în primul trimestrul al anului 2019.

În plus, Globalworth a negociat preluarea sau extinderea pentru 60.500 metri pătrați de spații comerciale din România și Polonia, ceea ce înseamnă că, la 30 iunie 2018, 879.300 de metri pătrați erau închiriați sau pre-închiriați de către aproximativ 510 chiriași. Peste 77% din acest spațiu găzduiește companii multinaționale, iar gradul de ocupare al clădirilor comerciale din portofoliu a ajuns la 95%.

Printre rezultatele înregistrate în prima jumătate a anului 2018, se numără și a doua admitere la tranzacționare a obligațiunilor corporative emise de companie, din luna mai,cu o valoare totală de 550 de milioane de euro, la Bursele de Valori din București și din Irlanda.

Infografic_Rezultatele financiare ale Globalworth după prima jumătate a anului 2018