Un mall va fi construit pe locul fostei întreprinderi IAIFO Zalău

Mai multe hale ce au aparţinut fostei Întreprinderi de Armături Industriale din Fontă şi Oţel din Zalău au fost demolate, în locul lor urmând să fie construit primul mall din oraş, scrie Adevărul. .

Viitorul complex comercial, ce va fi ridicat pe un teren de peste 5 hectare, va fi deschis cel târziu în luna noiembrie a acestui an şi va crea 100 de locuri de muncă. Construcţia va dispune de o suprafaţă comercială de circa 19.000 de metri pătraţi, pe alţi 22.000 de metri pătraţi urmând să fie realizate căi de acces, spaţiu proiecţie filme şi o parcare cu 800 de locuri.

Centrul comerical din Zalău va fi dezvoltat de Prime Kapital, companie înființată de sud-africanul Martin Slabbert, fostul CEO NEPI și Mihai Vasilescu.

Până în anul 1990, IAIFO Zalău a fost cel mai mare angajator din judeţ, în perioada de vârf numărând peste 7.000 de lucrători. Armătura avea comenzi din tot spaţiul CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc), creat la iniţiativa URSS în 1949 ca organizaţie economică a statelor comuniste europene pentru a constitui un echivalent al Comunităţii Economice Europene, cu misiunea de a stimula comerţul dintre ţările din blocul comunist. Odată cu dispariţia acestui organism, s-au cam rărit şi comenzile pentru armăturile industriale de la Zalău, astfel că din 1991 a început, treptat, declinul.