Al doilea trimestru al anului reconfirmă interesul pentru închirierea de spații de birouri

Al doilea trimestru din 2019 a reconfirmat interesul sporit pentru închirierea de spații de birouri. La nivel național, în acest interval au fost închiriați peste 115.000 de metri pătrați de spații de birouri, valoare similară cu cea înregistrată în trimestrul al doilea din 2018.

În total, în prima jumătate din 2019 au fost tranzacționați la nivel național 239.500 metri pătrați de birouri, în creștere cu 17,6% față de primele 6 luni din 2018, când au fost închiriați aproximativ 203.600 de metri pătrați.

Tranzacțiile realizate în primul semestru al acestui an reprezintă aproximativ 60% din volumul total tranzacționat anul trecut, de aproape 400.000 de metri pătrați. Dacă se va menține ritmul actual și în ultimele două trimestre din an, atunci ar putea fi depășit cu cel puțin 20% nivelul înregistrat în total în 2018.

„Piața de birouri continuă să performeze și în 2019, ceea ce indică faptul că acest segment imobiliar a ajuns la un anumit grad de maturitate. Prezența dezvoltatorilor profesioniști, cu multă experiență și cu strategii adaptate noilor cerințe ale chiriașilor a contribuit la maturizarea pieței. Aceasta se traduce printr-un echilibru între cerere și ofertă și ușoare fluctuații ale gradului de neocupare și la nivelul chiriei medii”, a declarat Marius Șcuta, Head of Office Department JLL România.

De menționat că cererea netă de spații de birouri a crescut în al doilea trimestru cu 43% față de primul trimestru din 2019, la circa 60.000 de metri pătrați. Cererea netă a reprezentat 52% din volumul tranzacțiilor de închiriere înregistrate în al doilea trimestru al anului curent. La nivelul primei jumătăți a anului, cererea netă a reprezentat aproape 43% din totalul tranzacționat.

Cei mai mulți dintre chiriașii care au închiriat spații de birouri în al doilea trimestru au provenit din sectorul de IT, sectorul medical și farmaceutic și din sectorul manufacturier.

Ca și în primul trimestru din an, compania JLL a înregistrat și în trimestrul al doilea cea mai mare cotă de piață la nivel național pe segmentul tranzacțiilor cu spații de birouri, de circa 30%, tranzacționând peste 34.000 de metri pătrați.

Bucureștiul a atras și în al doilea trimestru din an cel mai mare volum de tranzacții, respectiv 101.500 de metri pătrați (reprezentând 88% din totalul național), fiind urmat de Cluj-Napoca (aproximativ 6.200 de metri pătrați), Timișoara (aproape 4.000 de metri pătrați) și Iași (3.550 metri pătrați).

Cele mai căutate zone de birouri din București au fost în această perioadă Floreasca – Barbu Văcărescu, CBD, Nord-Expoziției și Dimitrie Pompeiu.

Și la nivelul Bucureștiului, compania JLL a obținut în al doilea trimestru cea mai mare cotă de piață pe segmentul închirierilor de spații de birouri – 33% (aproximativ 33.800 de metri pătrați). Cifrele se referă doar la tranzacțiile intermediate de consultanții imobiliari.

În trimestrul al doilea din 2019 au fost livrate în București 3 proiecte de birouri, însumând o suprafață închiriabilă de 85.500 de metri pătrați (acestea sunt Business Garden Bucharest, Timpuri Noi Square 3 și Oregon Park – clădirea C).

În primul trimestru al anului curent au fost livrate clădiri de birouri însumând 92.800 de metri pătrați. Astfel în prima jumătate a anului stocul de birouri a crescut cu 178.300 metri pătrați, reprezentând o majorare cu 6,7% a stocului existent la sfârșitul anului trecut.

În comparație, în primele două trimestre din 2018 au fost livrați doar 28.000 de metri pătrați de spații de birouri.

Până la sfârșitul anului curent ar urma să mai fie livrați încă 155.700 de metri pătrați de spații de birouri. Astfel s-ar ajunge la un total de livrări pe 2019 de 334.000 de metri pătrați.

”Piața are capacitatea de a absorbi dezvoltările noi, în condițiile în care jumătate din spațiile care au fost livrate sau urmează să fie livrate în acest an sunt ocupate în proporție de peste 50%. Există cereri în piață care au încurajat dezvoltatorii să apese pedala de accelerație în ceea ce privește livrările de proiecte noi, astfel în acest an vedem o dublare a suprafeței de spații noi care ar urma să fie finalizate comparativ cu anul trecut”, a adăugat Marius Șcuta.