Trei vămi de la granița cu Republica Moldova vor fi reabilitate

Autoritatea de Management a Programului România-Moldova din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF) din România au semnat contractul de finanțare pentru proiectul “Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România – Moldova, respectiv birourile vamale Albiţa – Leușeni, Sculeni – Sculeni și Giurgiulești – Giurgiulești”, în valoare de 10 milioane euro.

În cadrul proiectului vor fi realizate lucrări de reconstrucție, reabilitare și dotare a birourilor vamale din zona de graniță româno-moldoveană de la Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni, Giurgiulești-Giurgiulești.

De asemenea, vor fi reabilitate drumurile din zona birourilor vamale și vor fi achiziționate echipamente IT (sisteme de supraveghere) și alte tipuri de echipamente (sisteme de iluminat și semnalizare etc) specifice activității vamale.

ANAF, liderul proiectului, va implementa acest proiect în parteneriat cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați.

Bugetul total al proiectului este de 10 milioane de euro, din care fonduri europene 6,4 milioane de euro. Durata proiectului este de 36 de luni.

Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Alocarea financiară a Uniunii este de 81 milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.