S-a semnat contractul pentru supralărgirea bulevardului Prelungirea Ghencea

Primarul General al Municipiului București, Gabriela Firea, a semnat împreună cu reprezentanții Trustului de Clădiri Metropolitane București, Mihai Corbu, contractul privind realizarea lucrărilor de supralargire a bulevardului Prelungirea Ghencea, contract în valoare de aproximativ 73,5 milioane euro fără TVA, costul total al proiectului fiind de aproximativ 122 milioane euro.

Primarul General, Gabriela Firea: „Am semnat astăzi contractul pentru obiectivul de investiții ‘Penetrație Prelungirea Ghencea – Domnești și Supralargire Bulevardul Ghencea’ un proiect esențial de fluidizare a traficului din zona! Mă bucur că, împreună cu specialiștii Primăriei Capitalei, reușim să facem ce trebuia făcut de peste 20 de ani! Lucrările, care vor fi realizate de Trustul de Clădiri Metropolitane București, vor începe chiar de luni, 9 septembrie, iar durata execuției contractului este de 24 de luni!”

Nod intermodal și parcare de 300 de locuri

De asemenea, Primarul General a mai explicat că nouă arteră, care va avea aproximativ 6 km, va avea cale dublă de tramvai, 2 benzi de circulație pe sens, pistă de biciclete (dublu sens, amplasată pe o sigură parte a arterei), trotuare și spații verzi între acestea și partea carosabilă. Totodată, se va mai realiza și un nod intermodal (tramvai 41, autobuze și microbuze ale liniilor preorășenești) precum și o parcare de tip Park&Rîde cu o capacitate de 300 de locuri, ce poate fi extinsă, ulterior, până la 500 de locuri. Primele lucrări vor fi de demolare.

Proiectul începe pe Bulevardul Ghencea, de la Terminalul Tramvaiului 41, traversează intersecția cu Str. Brașov, se continuă cu Prelungirea Ghencea, se intersectează cu principalele străzi și se termină la intersecția cu Centură Municipiului București, într-un nod intermodal. Toate intersecțiile cu drumurile laterale vor fi reamenajate, iar cele cu străzile Brașov, Valea Oltului și Râul Doamnei vor fi semaforizate.

Este important de menționat că proiectul propus se va corela cu Nodul Rutier de la Domnești care se află sub coordonarea CNAIR, prin care se realizează legătura cu Centură București.

Date proiect

Procedurile de realizare a acestui obiectiv de investiții au fost demarate la începutul anului 2018, iar în luna iunie a aceluiași an a fost încheiat contractul între Primăria Municipiului București și Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate şi a Proiectului tehnic de execuție.

Trei luni mai târziu, în septembrie 2018, la propunerea Primarului General, Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat proiectul de Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții Penetrație Prelungirea Ghencea – Domnești și Supralargire Bulevardul Ghencea.

(Noii indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții Prelungirea Ghencea au fost necesari că urmare a refacerii studiului de fezabilitate în acord cu noile condiții prevăzute atât în Masterplanul pentru transport și trafic al Municipiului București, cât și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov).

În luna ianuarie 2019, a fost aprobat în Consiliul General culoarul de expropriere necesar realizării obiectivului de investiții, au fost aprobate proprietățile necesare pentru a fi expropriate, dar și valoarea acestora. Sumele pentru primele 50 de imobile au fost consemnate în conturi.

În martie 2019, pentru accelerarea lucrărilor, Primăria Capitalei a transmis, cu titlu gratuit, către Ministerul Transporturilor – CNAIR, documentația tehnică, parte a studiului de fezabilitate, pentru realizarea lucrărilor la intersecția cu Șoseaua de Centură, iar o luna mai târziu a fost emisă autorizația de construire. În iunie 2019, Primăria Capitalei a primit oferta pentru execuția lucrărilor de la Trustul de Clădiri Metropolitane București.