Trei oferte pentru construcția pasarelei pietonale peste Someș, în Satu Mare

Primăra Satu Mare pune la bătaie 22 milioane de lei, fără TVA, pentru construcția podului care ar urma să asigure accesul pietonilor și bicicliștilor cu zona de pe Drumul Careiului, și au fost depuse trei oferte pentru realizarea acestui obiectiv de investiții. Este vorba despre DIFERIT S.R.L., Asocierea Electrogrup (Leader), Urban Scope și Asocierea dintre  Operes (Leader), Pontis Concept Design Srl, Cosedil Spa, Maco Sole Concept, scrie Presa SM.

Autoritățile sătmărene au la dispoziție până la finalul lunii în curs, data de 23.04.2020, pentru evaluarea tehnică a ofertelor. Câștigătorii vor trebui să realizeze proiectul tehnic și construcția pasajului pietonal.

Autoritățile locale au precizat că pasarela va contribui la promovarea transportului alternativ și va reduce semnificativ traficul rutier și poluarea aerului. ”Prin crearea, modernizarea și extinderea unei rețele coerente de piste pentru biciclele, dar și prin crearea, modernizarea unor trasee pietonale, se pot asigura condițiile pentru realizarea unui transfer sustenabil al unei părți din cota modală o transportului privat cu autoturisme, către transportul public și modurile nemotorizate, respectiv către utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare și mersul pe jos. În acest mod, se pot diminua semnificativ traficul rutier cu autoturisme și emisiile de echivalenți C02 din transport”, spun autoritățile locale, citate de publicația amintită.

Actualele oferte au fost depuse după ce autoritățile locale lansaseră deja alte trei licitații care au eșuat, din cauza prețului prea mic. Inițial, valoarea contractului se ridica până la aproape 16 milioane de lei, fără TVA.

Pasarela va avea o structură de rezistență pentru deschiderea centrală de tip arc cu tirant, de care se suspendă tablierul. Pasarela pietonală ar urma să aibă o lungime totală de 214 metri și o lungime a structurii de 181 metri, având trei deschideri: deschiderea centrală de 130m și două deschideri de 25,00 m peste albia majoră – spre celor două maluri. Suprafața pasarelei va fi de 1224 mp, a rampelor de acces, de 742mp, iar suprafața totală va fi de 1966 mp.