Încep lucrările de proiectare pentru A8

CNAIR va emite vineri ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectarea construcției Autostrăzii Moldova, pe segmentul Ungheni – Iași – Târgu Neamț, a anunțat deputatul Cosette Chichirău.

 

Luna trecută, Compania de Autostrăzi a semnat contractul pentru Completarea/Revizuirea/Actualizarea Studiului de Fezabilitate și elaborarea Proiectului Tehnic pentru autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, cu compania Consitrans, valoarea tranzacției fiind de 58,8 milioane de lei fără TVA. Scopul principal al acestui proiect este finalizarea Autostrăzii Târgu Neamț – Iași – Ungheni (lungime de aproximativ 100 km), parte integrantă din Rețeaua Europeană de Transport (TEN-T), reprezentând un tronson din viitoarea Autostradă A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași – Ungheni care străbate județele Mureș, Harghita, Neamț și Iași, ce va avea o lungime de aproximativ 320 km. A8, numită și Autostrada Unirii, este cel mai scump proiect de infrastructură din țară, fiind estimat la 36 miliarde de lei.

Durata de realizare a serviciilor de proiectare este de 25 luni, după cum urmează: 12 luni pentru Revizuirea/Completarea Studiului de Fezabilitate; 6 luni pentru realizarea Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (P.A.C.), inclusiv verificarea P.A.C. de catre specialiști atestați; 6 luni pentru elaborarea Proiectului Tehnic de Execuție (PTE) și a Detaliilor de Execuție, inclusiv verificarea de către verificatori atestați; 1 luna pentru asistență tehnică pentru cererea de finanțare, asistență tehnică pentru contractarea execuției lucrărilor. ”Moldova a așteptat suficient ca să aibă drumuri moderne. Pentru mine atât A8, cât și A7 (autostrada care va lega Muntenia de Moldova, n.r.) sunt priorități și facem toate eforturile împreună cu echipa din minister și CNAIR ca să devină realitate în teren cât mai repede. Vrem și ne luptăm ca ambele proiecte să aibă finanțare din PNRR”, a declarat Cătălin Drulă, Ministrul Transporturilor.