Cum ar putea zona Favorit din Drumul Taberei

Zona Favorit din Drumul Taberei ar urma să capete o nouă față după o serie de lucrări de amenajări urbane, conform primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu. Edilul a prezentat o randare 3D despre cum ar putea arăta Piațeta Favorit, punând accent pe faptul că locul ar urma să îndeplinească mai multe funcționalități. În comentariile primite, majoritatea cetățenilor au criticat faptul că într-o astfel de amenajare numărul copacilor este prea mic.

„Piațeta FAVORIT, VERSIUNEA 1.0. Este un prim concept. Nu este bătut în cuie, vreau să știți de acest proiect și să-l îmbunătățim împreună. Tema de proiectare: piațetă cu funcționalități multiple, centru de cartier, pretabilă pentru evenimente și promenadă, ex. târgușor de Crăciun, cinema de artă în aer liber, urmărire competiții sportive, food fest, etc”, a spus Ciucu.

„După cum observați, actuala parcare din fața Cinematografului Favorit dispare, tocmai pentru a măria piațeta și a pune mai bine în valoare viitorul Centru Cultural (aflat în lucru, în întârziere) și pentru a da mai multe funcționalități întregii arii. După cum observați mai sunt încă niște inconsistențe deoarece în fața Cinematografului, acolo unde ar trebui să stea spectatorii în aer liber sunt 5 arbori. Cei care au lucrat proiectul știu că PMB dă extrem de greu avize de defrișare și momentan i-au lăsat pe loc. Ce-i, drept ar ajuta la umbrire. Personal, cred că trebuie mutați si sa găsim alte soluții pentru umbrire”, a spus Ciucu.

Legat de Centrul Cultural Favorit, primarul Sectorului 6 a spus că lucrările trenează de ani buni și că există o problemă cu suma contractului pe care s-a semnat după licitație.

„Constructorul a câștigat licitația cu 57,4 de milioane lei. Fosta administrație i-a crescut contractul la 63,4 de milioane lei. S-au executat lucrări de 13 milioane. Acum, pentru diferența de 50 de milioane rămasă din contract, Aedificia solicită 85 de milioane (oficial), iar din discuții estimează că vor cere 104 milioane pentru total contract (pentru suma rămasă). Eu înțeleg că au crescut prețurile materialelor, dar efectiv, acum nu avem bază legală ca din pix să dublăm valoarea contractului. Guvernul a promis că va veni cu modificări legislative care să permită indexarea prețurilor la valoarea lor reală din piață”, a spus Ciucu.

După publicarea videoclipului, mulți dintre cetățeni au criticat faptul că în cazul unei astfel de amenajări prezentate în video numărul copacilor este prea mic.

„Este recurentă ideea cu mai mulți si mai mulți copaci. Hai să discutam…”, a răspuns edilul într-un comentariu.

„Cu cât mai mulți copaci, cu atât mai puține funcțiuni. Drumul Taberei nu duce lipsa de copaci, eu personal, în această situație, aș prefera cât mai multe și diverse funcțiuni, ceea ce ar presupune mai puțini copaci. În spate, în apropriere, este deja un parc cu suficientă vegetație și copaci, în lateral este o grădina unde o vom reamenaja cu alei, sunt deja copaci acolo. Poate ar trebui să mai diversificăm să avem și alte funcțiuni. Este o opinie. Dacă vrea toată lumea copaci, punem copaci mulți și lăsăm alei cu copaci și gata, renunțăm la ideea de piațetă. Mai facem părculeț cu alei și copaci și basta! E mai simplu, îl facem imediat”, a spus Ciucu.

„După ce am citit toate comentariile, cred că renunț la a mai publica Versiunea 2.0 și o să va întreb doar dacă vreți (1) piațetă sau (2) parc / alei și copaci și gata. Dacă lumea dorește parcul cu alei și să adăugăm la stocul vegetal e simplu”, a mai adăugat apoi Ciucu.
După o oră primarul Sectorului 6 a revenit și a publicat versiunea 2.0 a proiectului.
„Este un prim concept al versiunii 2.0. Nu este bătut în cuie, vreau să știți de acest proiect și să-l îmbunătățim împreună”, a scris Ciucu.
„La postarea anterioară, cea cu prima versiune, foarte mulți dintre dvs. ați cerut mai mulți arbori. Reiterez faptul că: Tema de proiectare: piațetă cu funcționalități multiple, centru de cartier, pretabilă pentru evenimente și promenadă, ex. târgușor de Crăciun, cinema de artă în aer liber, vizionare competiții sportive, food fest, etc”, a spus edilul de la Sectorul 6.
„Nu se poate și PIAȚETĂ MULTIFUNCȚIONALĂ și mulți copaci. Dacă vrem mai mult verde și mai mulți copaci, schimbăm tema de proiectare din PIAȚETĂ în PARC și gata. Menționez că arhitectul Centrului Cultural pe care vrem să-l punem în valoare spune clar că este nevoie de o piațetă. Problema noastră este că oamenii placă din Sectorul 6 în alte sectoare (în special în Centrul Vechi) pentru a petrece timpul liber. De asemenea, în Sectorul 6 avem 280.000 de arbori! Stăm chiar bine în comparație cu media urbană! În toamnă (când e vremea plantării) începem plantarea a 2000 de arbori, inclusiv în alveole!”, a spus Ciucu.
„Ca idee, acest obiectiv (atracție pentru evenimente culturale) este gândit să deservească tot Sectorul 6. Un parc ar deservi doar populația din zonă. Spre deosebire de Militari, Dr. Taberei are parcuri și alei umbrite, curți ale blocurilor generoase cu arbori maturi și spațiu verde. Cine vrea parc are unde merge. Cine vrea piațetă și evenimente culturale nu prea are unde merge. Centrul Cultural Favorit va putea găzdui o parte din concertele Festivalului Enescu, în piațetă seara se pot urmării campionate europene și mondiale, diferite competiții sportive sau filme de artă (sau proteste împotriva primăriei…)”, a mai spus primarul de la 6.