Fundația Holcim a desemnat câștigătorii categoriei principale a celei mai importante competiții globale de design sustenabil, Holcim Awards. Gala de decernare a avut loc la Bienala de Arhitectură de la Veneția, din 13 noiembrie.
Astfel, 33 de proiecte inovatoare și sustenabile de construcții de pe 5 continente au fost declarate câștigătoare și vor primi premii totale în valoare de 1,65 milioane de dolari.
Premiul cel mare de 150.000 USD a fost obținut de proiectul Extending the Cycle din Elveția, care propune utilizarea deșeurilor din demolări pentru conservarea și extinderea unei clădiri industriale din Basel. De asemenea, după încheierea ciclului de viață al clădirii, elementele pot fi dezasamblate și reutilizate.
Locul II, cu premiul de 100.000 USD, a mers către Columbia, cu proiectul de design peisagistic Wetland Vitality, destinat refacerii mediului din zonele mlăștinoase ale capitalei Bogota.
Locul III a fost împărțit între doi câștigători aflați la egalitate, cu proiectele: Cultural Interlude din Maroc (care urmărește crearea unui centru cultural în deșertul Sahara, pentru conservarea moștenirii tribale) și Propagated Sanctuary din Vietnam (ce presupune restaurarea unei păduri subtropicale și crearea unei zone educaționale recreative pentru locuitorii orașului Hanoi). Ambele au fost premiate cu 50.000 USD.
Peste 4700 de proiecte din 130 de țări au fost înscrise în concurs, iar peste jumătate dintre acestea au trecut în cea de-a doua etapă, fiind evaluate individual de către un juriu independent de experți. Criteriile de evaluare luate în calcul au fost: impactul asupra mediului, factorii sociali, factorii economici, inovația și calitatea arhitecturală.
„Ne bucurăm să vedem mereu cât de multe proiecte inovatoare sunt înscrise la fiecare ediție a Holcim Awards, mai ales că această competiție face parte din strategia pe termen lung a Holcim pentru a accelera tranziția către un mediu construit mai verde. Mai mult, ne dorim să implicăm toți profesioniștii din domeniul construcțiilor în misiunea noastră de a crea o lume mai bună pentru generațiile următoare. Totodată, profităm de ocazie să deschidem invitația pentru competiția de anul viitor și sperăm să avem cât mai multe proiecte înscrise și chiar premiate din România”, a declarat Bogdan Dobre, CEO Grupul Holcim România.
Cu o tradiție de peste 15 ani, Holcim Awards prezintă rolul important pe care arhitectura, ingineria, planificarea urbană și industria construcțiilor îl au în crearea unui viitor mai sustenabil. Fiecare sesiune a competiției se desfășoară pe o perioadă de trei ani, de la momentul anunțului până la finalizare.
Competiția, cu premii în valoare totală de 2 milioane de dolari, are două categorii: cea principală, destinată profesioniștilor consacrați, cu premii totale în valoare de 1,65 milioane de dolari și categoria Next Generation, destinată tinerilor specialiști sub 30 de ani, cu premii în valoare totală de 350.000 de dolari, ai cărei câștigători au fost anunțați în vara acestui an.
Proiecte din România
La ediția acesta a competiției au fost înscrise patru proiecte din România. Acestea au vizat atât soluții de design urban verde pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor din orașe, construcții eficiente energetic și prietenoase cu mediul înconjurător, cât și modalități sustenabile de folosirea a materialelor de construcții și design.
Anul 2017 a adus singurul premiu pentru România la Holcim Awards. Grivița 53, primul teatru independent construit în România în ultimii 70 de ani a fost atunci printre cele 7 proiecte câștigătoare din Europa.