Încep lucrările de restaurare a Hanului Solacolu din București

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță că instituția pe care o conduce dă undă verde pentru începerea lucrărilor la Hanul Solacolu, o clădire de patrimoniu de pe Calea Moșilor din București ajunsă într-o stare de degradare extremă, construită în 1859.

„Avem undă verde pentru începerea lucrărilor la Hanul Solacolu, una dintre clădirile-simbol din patrimoniul Bucureștiului, construită în 1859. Chestiunile financiare privind exproprierea au fost rezolvate, suma fiind consemnată în cont, deci Municipiul București devine proprietar, urmând să fie începute în curând lucrările de punere în siguranță a clădirii”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Acesta spune că vor accesa bani pentru restaurarea clădirii, cu scopul de a transforma Hanul Solacolu într-un spațiu cultural de ținută pentru bucureșteni. Acesta a publicat și o fotografie în care se poate vedea cum arată acum clădirea și cum dorește primăria să o renoveze.

Hanul Solacolu a fost construit în 1859 de frații Solacoglu, negustori de origine turcă din Bulgaria. În acest han a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul războiului ruso-româno-turc din anii 1877-1878, la care au participat și voluntari bulgari, potrivit wikipedia. Hanul a fost puternic afectat de un incendiu în al doilea război mondial, dar construcția a supraviețuit. În perioada comunistă și în cei 30 de ani după Revoluție, construcția a fost lăsată în paragină, devenind un focar de infecție.