Supervizarea lucrărilor la metroul din Cluj-Napoca, la a patra licitație

Reprezentanții clujeni ai administrației locale au relansat proiectul supervizării lucrărilor pentru metrou. Anunțul a fost publicat în catalogul electronic de achiziții publice SEAP și vizează cel mai scump contract de consultanță din Transporturi, scrie Monitorul de Cluj.

Valoarea totală estimată a contractului a rămas neschimbată și este de 211,5 milioane de lei, echivalentul a peste 42 de milioane de euro.

Prima licitație pentru contractul record de consultanță dedicat supervizării proiectării și execuției metroului clujean a fost lansată în luna iulie a anului trecut, fiind anulată, din cauza lipsei ofertelor.

A doua licitație a fost lansată în decembrie 2022 și a prevăzut o suplimentare de 15,5 milioane de lei a valorii contractului, până la suma de 140.551.163 lei, față de valoarea inițială de 125.013.820 lei.

În aprilie 2023, Primăria Cluj-Napoca a lansat a treia licitație pentru supervizarea lucrărilor la Magistrala de Metrou M 1, valoarea contractului de supervizare fiind de 211 milioane lei, majorat cu peste 50 de milioane lei față de procedura anterioară.

În iunie 2023, Primăria înregistra o ofertă depusă de o asociere formată din Egis România (Leader) și Egis Rail. Însă, oferta depusă de Egis – companie ce derulează mai multe proiecte din România, inclusiv servicii de consultanță și supervizare pe două loturi a proiectului de modernizare a liniei de cale ferată Cluj-Bihor -, a fost declarată neconformă, la mijlocul lui septembrie 2023.

Lucrările de supervizare a proiectului metroului vor dura peste zece ani de zile, în funcție de evoluția lucrărilor de șantier, precum și a construcției propriu-zise a magistralei de metrou.

Asocierea Gulermak – Alstom – Arcada a câștigat contractul cu o ofertă de 9 miliarde de lei. Contractul pentru Magistrala de 21 de kilometri și 19 stații are o durată de 96 de luni și are 300 de milioane de euro finanțare prin PNRR. Ministerul Transporturilor asigură finanțarea de la bugetul de stat, fonduri europene, dar și Primăria Cluj-Napoca va avea o contribuție de la bugetul local.

Potrivit asigurărilor oferite de administrația locală, metroul din Cluj ar putea fi realizat până în 2031. Primele 9 stații ale metroului trebuie realizate până în 2026.