Extinderea urbanistică în zona Sadoveanu, Iași: Un nou proiect imobiliar cu 331 de apartamente și 364 de locuri de parcare

Investitorii imobiliari continuă să extindă zona delimitată de străzile Dealul Zorilor (la nord), aleea Sadoveanu (la est) și Viticultori (la vest și sud) cu noi ansambluri de blocuri, iar proiectul cel mai recent vizează construirea unor imobile cu 5 etaje în care vor fi integrate 331 de apartamente. Valoarea totală a investiției se ridică la 32,2 milioane lei, fără TVA.

Persoana care beneficiază de acest proiect este un apropiat al lui Bogdan Cihodaru, Vasile Pomârleanu, care este unul dintre cei mai importanți proprietari de teren din zonă. Conform documentației consultate de APIX.ro, proiectul prevede construirea a 3 corpuri de clădiri cu un regim de înălțime format din demisol, parter și 5 etaje. Aceste construcții vor fi împărțite în 7 tronsoane de blocuri. Suprafața totală a terenului este de aproximativ 13.000 mp, iar blocurile vor ocupa o suprafață la sol de 4.400 mp, având o suprafață totală desfășurată de până la 28.000 mp. Proiectul include amenajarea a 364 de locuri de parcare (135 supraterane și 229 la demisol). Parcarea supraterană va fi amplasată în incinta proiectului, la o distanță minimă de 5 metri față de ferestrele camerelor de locuit, conform documentației citate.

Zona de construcție este într-o continuă dezvoltare de aproximativ 10 ani, fiind în pregătire numeroase alte proiecte. Cei mai importanți investitori provin din Republica Moldova, Iași, Bacău și București. În trecut, marii proprietari de terenuri au fost Bogdan Cihodaru și Ioan Zapodeanu. Primul a construit două blocuri, urmând să vândă ulterior terenuri adiacente cu planuri urbanistice zonale aprobate. Cel de-al doilea nu a fost implicat în proiecte de construcție, dar a vândut în mod constant terenuri împreună cu documentațiile tehnice aprobate de Consiliul Local.

Câteva exemple de proiecte finalizate, în construire sau în pregătire, conform Apix:

  • Royal Town: un proiect care în final ar urma să aibă circa 2.000 de apartamente (principalul investitor este Ruslan Rotaru din R. Moldova)
  • Copou Garden Residence: un proiect cu 1.100 de apartamente (investitor: omul de afaceri local Daniel Niculiță)
  • Răsărit de Soare: un proiect care, în final, va avea circa 1.200 de apartamente (investitor: firma Fiald Imobiliare, Bacău)
  • Inamstro: deocamdată, vor fi câteva sute de apartamente în ansambluri precum „Azimut” sau „Zorilor” (investitor: Inamstro, companie din R. Moldova)
  • Greenfield Copou: un proiect cu 1.100 de apartamente (investitor: Gheorghe Iaciu, om de afaceri care deține și Moldova Center).