CBRE: Creşterea cererii de spaţii noi de birouri confirmă tendinţa de consolidare a pieţei din România

În anul 2015, cererile noi, relocările, extinderile şi pre-închirierile au crescut ca pondere, în paralel cu scăderea renegocierilor, ceea ce constituie un semnal puternic de creştere a pieţei imobiliare din România, se arată într-un comunicat al CBRE România, principalul lider pe piaţa de clădiri de birouri de clasa A şi B din Bucureşti.

Conform oficialilor CBRE, în 2013 renegocierile contractelor de închiriere reprezentau 64% din totalul tranzacţiilor iar în 2015 ponderea acestora a scăzut în 2015 până la 43%.

„Este al doilea an consecutiv în care se consolidează tendinţa, remarcată încă din 2014, de creştere a cererii de spaţii noi şi de extindere a spaţiilor închiriate, în detrimentul simplelor renegoceri care au caracterizat perioada de ezitări şi neîncredere a pieţei din anii trecuţi. Este un semnal excelent de creştere a încrederii în piaţa din România, în linie cu creşterea economică generală comunicată de către Institutul Naţional de Statistică”, apreciază Mihai Păduroiu, Head of Office Agency, CBRE România.

Potrivit acestuia, business-urile noi care au nevoie de spaţii de birouri au dublat practic cererea în ultimii doi ani, de la 28.700 mp în 2013 până la 51.700 mp în 2015.